logo

Eurodeputat despre vizita lui Igor Dodon la Bruxelles: Va trebui să răspundă la întrebări dure


https://www.ipn.md/ro/eurodeputat-despre-vizita-lui-igor-dodon-la-bruxelles-va-trebui-sa-raspunda-la-i-7965_1042550.html

Președintele Igor Dodon se va afla săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a participa la ședința Comitetului de Asociere UE-Republica Moldova. În ajunul vizitei, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, europarlamentarul Petras Auštrevičius, a declarat că Igor Dodon va trebui să răspundă la o serie de întrebări foarte dure.

„Aceste întrebări sunt: cum veți organiza alegerile, în baza cărei legi electorale, ce se întâmplă cu ancheta privind frauda bancară, ce se întâmplă cu invalidarea alegerii domnului Năstase. Așteptăm cu nerăbdare răspunsurile domnului Dodon la aceste întrebări”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Referindu-se la hotărârea de a nu valida mandatul primarului ales, Andrei Năstase, Petras Auštrevičius a declarat că în această decizie se vede o legătură imediată cu Acordul de Asociere, căci acesta se bazează pe anumite principii politice, pe respectarea mecanismelor democratice precum: statul de drept, codecizii imparțiale etc. „Felul în care această decizie a fost luată ridică semne de întrebare. Dl. Andrei Năstase a făcut campanie împotriva corupției, împotriva partidelor aflate la guvernare. Deci ne punem întrebări: de ce tocmai domnul Năstase?…”, a notat eurodeputatul.

Cât despre acordarea ajutorului financiar în valoare de o sută de milioane de euro, europarlamentarul a menționat că susține Moldova în efortul său de implementare a Acordului de Asociere, însă este un drum cu două sensuri. „Admitem că anumite obiective au fost atinse, dar în iunie 2017 Comisia, Parlamentul și Consiliul au subliniat cu o singură voce că, pentru acordarea asistenței macrofinanciare, condiționalitatea politică trebuie să fie îndeplinită. Pentru că noi considerăm Acordul de Asociere un document complex, cu rezultate complexe”, a mai spus eurodeputatul.

Potrivit lui, dacă Moldova, de exemplu, implementează capitolul despre agricultură din acest document, dar nu face nimic la cel despre drepturile omului, atunci asistența nu va fi acordată. „Regretăm faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandarea Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea legii electorale, iar acest lucru rămâne un mare obstacol în calea acordării asistenței macrofinanciare. Ceea ce vedem în Moldova ne pune pe gânduri. Avem bănuiala că justiția este influențată politic. M-am întrebat de ce jurnaliștii nu au fost lăsați să asiste în sala de judecată, de ce a fost anunțată în secret și aproape de miezul nopții”, susține eurodeputatul.