Euro Tv şi Antena C pot fi lichidate în calitate de instituţii publice
https://www.ipn.md/ro/euro-tv-si-antena-c-pot-fi-lichidate-in-calitate-de-institutii-publice-7967_958722.html
Euro Tv şi Antena C pot fi lichidate în calitate de instituţii publice. Această opinie este exprimată într-un articol publicat astăzi în cotidianul „Timpul de dimineaţă”, citat de Info-Prim Neo.
Autorul face trimitere la părerea unor experţi, care consideră că proiectul Codului Audiovizualului, care poate fi examinat joi de Parlament în prima lectură, prevede existenţa doar a unui singur radiodifuzor public, Compania „Teleradio-Moldova”. Odată legalizată, această normă ar conduce la privatizarea celor două posturi municipale de radio şi televiziune.
Solicitaţi de publicaţie, directorii staţiilor au afirmat că o eventuală schimbare a statutului va prejudicia în primul rând populaţia. „Până acum, moldovenii aveau şi surse de informare de alternativă, însă Codul Audiovizualului nu prevede acest lucru şi astfel suprimă libertatea de expresie”, consideră directorul Antenei C Vasile Stati. La rândul său, directorul „Euro TV” Arcadie Gherasim, spune că “proiectul, care nu permite organelor de administrare publică locală să aibă propriile surse de informare în masă publice, pune încă o cărămidă la verticala puterii”. “Dacă o altă forţă politică ar deţine puterea într-un raion, ea nu va putea să se exprime fiind limitată în
drepturi, pentru că administraţiilor publice locale nu li se va permite să investească mai mult de 25 la sută din capitalul statutar al unui post privat. E un proiect foarte şiret care-şi propune ca obiectiv principal cucerirea de către putere a întregului spaţiu informaţional”, a opinat Gherasim. El este de părere şi că articolele despre protejarea patrimoniului lingvistic şi naţional din documentul vizat sunt “nişte visuri frumoase”, fiindcă instituţiile private îşi vor difuza emisiunile în “acea limbă, pentru care li se va plăti”. “Scopul guvernării pare a fi altul. Mai demult s-a afirmat că de nu se va face ordine la “Teleradio-Moldova”, compania va fi privatizată. În acest sens, Codul ar putea fi un preludiu în lupta pentru acapararea Companiei”, a adăugat Arcadie Gherasim.
Mai multe organizaţii neguvernamentale de pe segmentul mass-media au înaintat Parlamentului un Memoriu, prin care au cerut să amâne cu 1 lună examinarea proiectului Codului audiovizualului, timp în care Legislativul să organizeze audieri cu societatea civilă, să accepte expertize şi să ţină cont de avizele primite. În opinia lor, procesul de elaborare a Codului s-a desfăşurat totalmente netransparent.