logo

Eugeniu Nichiforciuc: PSRM a înaintat un candidat cu șanse zero ca Ion Ceban să câștige din primul tur


https://www.ipn.md/ro/eugeniu-nichiforciuc-psrm-a-inaintat-un-candidat-cu-sanse-7965_1098993.html

Socialiștii au înaintat un candidat cu șanse reduse la funcția de primar general al Chișinăului pentru a-i oferi posibilitatea lui Ion Ceban să câștige din primul tur. O spune ex-democratul Eugeniu Nichiforciuc, președintele partidului Mișcarea Respect Moldova”. Potrivit fostului deputat PDM, decizia PSRM de a înainta un candidat fără sorți de izbândă la șefia Chișinăului s-ar fi luat în afara țării de către forțe externe care au influență asupra lui Igor Dodon, notează IPN.

Președintele partidului
Mișcarea Respect Moldova” spune că formațiunea sa va avea propriul candidat la funcția de primar general al Chișinăului. Ex-deputatul Eugeniu Nichiforciuc spune că acum au loc tentative disperate din partea forțelor de dreapta pentru a favoriza victoria lui Lilian Carp, iar a celor de stânga pentru a favoriza victoria lui Ion Ceban din primul tur.

„Un candidat unic ar fi rezultatul unor negocieri, care nu se fac publice și au foarte multe subtilități. Nimic nu-i stopează pe cei care nu au trecut în turul doi să susțină unul din cei doi candidați care au acces în al doilea tur. Există mai multe încercări de a favoriza unul din cei doi candidați creditați cu cele mai mari șanse. Și ele au loc nu doar pe dreapta, dar și pe stânga, pentru a favoriza victoria lui Ion Ceban în aceste alegeri. Toată lumea vede sondajele și cunoaște potențialul fiecărui candidat. PSRM se lansează ferm în campanie, declară că Ceban n-a făcut nimic și lansează informația că va fi Dodon candidat sau Batrîncea. Eu cred că Dodon ar fi putut ține piept luptei cu Ceban și atunci șansele lui Ceban de a câștiga din primul tur s-ar fi redus la zero”, a spus ex-democratul Eugeniu Nichiforciuc în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Fostul democrat spune că decizia subită a PSRM de a înainta un candidat cu șanse reduse la funcția de primar general ar fi fost dictată de forțe din afara Republicii Moldova, care-și doresc victoria lui Ion Ceban din primul tur.

„Ce s-a întâmplat de PSRM a înaintat un candidat cu șanse zero, care nu face altceva decât să determine electoratul socialiștilor să voteze cu Ceban? Întrebarea este cine a reușit să-i pună la aceeași masă, într-un timp atât de scurt, pe Dodon și Ceban? Cred că deciziile nu s-au luat în Republica Moldova. Influența nu vine din interiorul Republicii Moldova. Nu există așa o forță pe intern care să-i împace. Cum se spune la noi: mâna Moscovei”, a mai spus președintele Partidului „Mișcarea Respect Moldova”.

Alegerile locale generale vor fi organizate la 5 noiembrie. În timpul scrutinului urmează să fie aleși 898 de primari și peste 11 mii de consilieri locali.