Eugen Roşcovan: Noul Regulament cu privire la aplicarea maşinilor de casă va face şi mai dificilă activitatea agenţilor economici
https://www.ipn.md/ro/eugen-roscovan-noul-regulament-cu-privire-la-aplicarea-masinilor-de-casa-va-face-7966_960288.html
Regulamentul cu privire la aplicarea Maşinilor de Casă şi Control (MCC) reprezintă un nou act birocratic, care va crea noi probleme reprezentanţilor businessului mic şi mijlociu şi nu va contribui în nici un fel la ameliorarea mediului de afaceri, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei Micului Business (AMB), Eugen Roşcovan.
Potrivit sursei citate, pe de o parte, agentul economic este pus în situaţia de a citi toată ziua documente noi, neavând timp pentru afacerea propriu-zisă. Pe de altă parte, noul Regulament, în opinia lui Roşcovan, va oferi posibilitate funcţionarilor publici care au putere de control să terorizeze antreprenorii şi să impună plăţi neoficiale.
„În toate statele civilizate, cu economie dezvoltată, reglementările se fac foarte rar. Sunt legi care impun antreprenorilor anumite reguli valabile pentru o perioadă de circa 100 de ani. Pe când la noi, legile şi regulamentele se schimbă la fiecare jumătate de an, sau chiar la 3 luni. Doar Legea despre licenţiere s-a schimbat timp de un an de două ori, fără nici un sens”, a menţionat Eugen Roşcovan.
În opinia preşedintelui AMB, aceasta denotă faptul că în R. Moldova există un aparat de conducere extrem de birocratic, care consumă circa 80 la sută din bugetul de stat şi care se ocupă cu „producere de hârtii”.
Mai mult, în Registrul unic al maşinilor de casă şi control vor fi introduse noi schimbări, odată cu apariţia unor firme mari care vor fi interesate să vândă aparatele lor de casă.
În conformitate cu noul Regulament cu privire la aplicarea MCC, la efectuarea decontărilor băneşti în numerar pentru tranzacţiile comerciale cu consumatorii, agenţii economici din Moldova, inclusiv serviciul de transport-taxi, sunt obligaţi să utilizeze aceste aparate. Antreprenorii trebuie să-şi doteze subdiviziunile cu MCC de modele incluse în Registrul unic al maşinilor de casă şi control, să înregistreze sau să reînregistreze aparatele la organul fiscal, să deschidă pentru fiecare MCC câte un registru în care să înregistreze încasările zilnice ale mijloacelor băneşti. La fel, întreprinzătorii trebuie să încheie pentru fiecare aparat contracte cu centrele de asistenţă tehnică.
Regulamentul stipulează că neutilizarea, ori încălcarea regulilor de exploatare a MCC sau a drepturilor consumatorilor sunt pasibile de răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Potrivit aceluiaşi document, se permite efectuarea decontărilor băneşti în numerar fără aplicarea maşinilor de casă şi control în cazul comercializării către populaţie a produselor agricole în pieţe şi iarmaroace, la comercializarea către gospodăriile ţărăneşti a produselor agricole altor agenţi economici, la comercializarea obiectelor de cult religios şi literaturii religioase, a ziarelor, revistelor, biletelor de loterie. Acest lucru este valabil şi pentru serviciile prestate în transportul în comun urban, serviciile veterinare, cele de reparaţie urgentă a spaţiului locativ, a instalaţiilor inginereşti, activităţile desfăşurate de titularii patentelor, activităţile farmaceutice în punctele medicale din localităţile rurale, precum şi activitatea instituţiilor financiare.
Regulamentul cu privire la aplicarea Maşinilor de Casă şi Control a intrat în vigoare la 7 iulie curent, prin publicarea în „Monitorul Oficial”.