logo

Eugen Doga: Moldova este independentă pe hârtie, nu şi în realitate


https://www.ipn.md/ro/eugen-doga-moldova-este-independenta-pe-hartie-nu-si-in-realitate-7967_1028846.html

Republica Moldova este independentă pe hârtie, nu şi în realitate. Aceasta pentru că financiar nu este independentă şi are armate străine pe teritoriu. Într-un material publicat de IPN, compozitorul Eugen Doga spune că patriotismul cetăţenilor poate fi început cu cuvântul Patrie, iar Patria are dimensiuni spaţiale, o comunitate, o limbă, care uneşte toate etniile.

Potrivit maestrului, pentru aceasta ar fi, în primul rând, nevoie de stabilitate politică, „să obosească odată şi odată aleşii noştri de lupte pentru scaune şi ghişeuri bancare”. Trebuie să existe un nivel de viaţă decent, măcar la nivelul statelor vecine. Spiritul să aibă libertate pentru că deseori omul e gata să nege toate celelalte în favoarea lui, ca să poată cânta, vorbi, să se poată simţi liber la el în casă, să fie sigur că este gospodarul acestei case. Să aibă nişte piloni puşi în faţa sa pentru viitor. Pilonii aceştia pot fi „un program de viitor elaborat cu societatea, nu pe ascuns, după miez de noapte”, spune Eugen Doga.

Artistul îşi doreşte ca Independenţa ţării să fie „umplută” cu un conţinut concret –  „să nu avem armate străine pe teritoriu, să nu fim dependenţi de sărăcie, de canale informaţionale străine”. „Peste 30 de posturi de televiziune din afară  ne toacă de jur-împrejur informaţii în defavoarea noastră şi există numai două posturi naţionale. Ne spun că nu există embargo la produsele moldoveneşti, că aceasta nu este Armata a 14-a, dar este altceva, că nu se încorporează populaţia băştinaşă în această armată. Cum putem fi independenţi? Pământul acesta îmi aparţine şi mie, mă interesează soarta acestor oameni care trăiesc pe acest pământ. Deci, şi soarta mea”, spune Eugen Doga.

Peste 10 ani artistul speră că Republica Moldova va exista încă. „Suntem un câmp părăsit, cu buruieni şi spini. Trebuie un tractor cu plugul mare să scoată la suprafaţă pământul acela sănătos. Avem un cernoziom bun nu numai în mod direct, acest pământ inegalabil, dar şi cel spiritual, genetic. Avem o sumedenie de oameni buni, dar ei sunt împrăştiaţi. Sunt lucruri foarte bune cu care să ne mândrim, dar ele sunt sub aceste buruienei”, a conchis artistul.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.