Scopul autorităţilor Republicii Moldova este de a apropia cele două maluri ale Nistrului. În acest context, noţiunea de „divorţ civilizat” nu poate fi susţinută nici de Chişinău, nici de comunitatea internaţională. Declaraţia a fost făcută de către vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, la Conferinţa anuală: „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, care s-a desfăşurat în perioada 10-11 iunie, în oraşul german Freising, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, participanţii au continuat dezbaterea subiectelor abordate în perioada 5-6 iunie curent, la Viena, la runda de negocieri în formatul „5+2”. Au fost organizate sesiuni tematice, în care s-au examinat subiecte ce vizează domeniul educaţiei, ecologiei, economiei, comerţului, transportului şi infrastructurii. O atenţie specială a fost acordată problemelor şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.
La finalul întrevederii, viceprim-ministrul a exprimat gratitudine pentru sprijinul Germaniei şi al OSCE la organizarea evenimentului, subliniind importanţa şi potenţialul acestuia în procesul de soluţionare a consecinţelor conflictului transnistrean.
Conferinţa a fost organizată de către Misiunea OSCE în Moldova, preşedinţia sârbo-elveţiana în exerciţiu a OSCE şi Guvernul Germaniei. La eveniment au participat negociatorii politici şi şefii grupurilor de lucru sectoriale de la Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţii formatului „5+2” şi experţi internaţionali.