Dialogul este unica şi cea mai importantă armă în mâna negociatorilor implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean, susţine ex-vicepremierul pentru reintegrare, deputatul Eugen Carpov. Într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN, Carpov a declarat că este important să fie promovată o linie foarte sigură de către autorităţile de la Chişinău, care să vină într-un complex de acţiuni pe care le sprijină şi potenţialii mediatori internaţionali.
„Dacă noi vom avea înţelegere cu mediatorii, atunci soluţiile vor fi identificate mult mai uşor. Trebuie să crească rolul şi al OSCE-ului, în calitatea lui de mediator, pentru că în ultima perioadă chiar misiunea OSCE din Republica Moldova a fost supusă unor acţiuni de limitare a activităţii pe teritoriul Republicii Moldova de către reprezentanţii de la Tiraspol, au fost impuse restricţii pentru circulaţia pe întreg teritoriul Republicii Moldova a reprezentanţilor OSCE. Sunt solicitate anumite coordonări pentru vizitele în regiunea transnistreană etc.”, a notat Eugen Carpov.
Ex-vicepremierul a menţionat că trebuie utilizat plenar rolul Uniunii Europene şi al Statelor Unite ale Americii în calitatea lor de observatori, dar calitate care trebuie privită mult mai serios. În opinia sa, diferenţă dintre mediator şi observator practic nu există atunci când observatorii vin cu iniţiative şi cu propuneri care reprezintă un fundament pentru identificarea soluţiilor.
Eugen Carpov a spus că sunt mai multe elemente care trebuie conjugate împreună pentru a obţine un rezultat. „Voinţa politică de la Chişinău şi de la Tiraspol sunt foarte importante, dar voinţa politică se bazează pe expresia voinţei cetăţenilor. Şi aici sigur că societatea de pe ambele maluri poate juca un rol decisiv, dar nu mai puţin important este să avem şi sprijinul mediatorilor şi al observatorilor”, a mai spus Carpov.
Săptămâna aceasta, la Viena au avut loc consultări speciale ale participanţilor Conferinţei Permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul 5+2). Consultările speciale, neformale, s-au desfăşurat la sediul Ministerului federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Austriei. Negocieri oficiale în formatul 5+2 nu au fost deocamdată anunţate.