logo

EUBAM începe o nouă fază, cu un nou şef


https://www.ipn.md/ro/eubam-incepe-o-noua-faza-cu-un-nou-sef-7967_1038557.html

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina (EUBAM) intră de vineri, 1 decembrie, într-o nouă fază, cu un nou mandat, sub conducerea unui nou șef de misiune. Este vorba de Slawomir Pichor  din Polonia, transmite IPN cu referire la un comunicat al Delegației UE la Chișinău.

În comunicat se menționează că EUBAM își va concentra în continuare eforturile pentru a monitoriza, evalua și oferi consiliere în domeniul măsurilor de control și procedurilor vamale și de frontieră autorităților competente din Moldova și Ucraina. În același timp, contribuția la soluționarea problemei transnistrene va rămâne un element-cheie al misiunii.

Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, spune că prin începerea noii faze, UE își reconfirmă asistența în viața de zi cu zi a cetățenilor. Călătoria dintr-o țară în alta, fie că este pentru activități comerciale sau din motive personale, trebuie să aibă loc fără obstacole majore. Lupta împotriva traficanților și contrabandiștilor este importantă, dar nu trebuie sa fie în detrimentul marii majorități a persoanelor care călătoresc din motive valabile”, a spus Peter Michalko.

Noul şef al Misiunii, Slawomir Pichor, afirmă că apropierea completă de standardele europene a procedurilor de gestionare a frontierei în regiune și contribuția în continuare la soluționarea procesului transnistrean vor fi prioritățile în activitatea sa.

EUBAM activează din 2005. Deși are sediul central în Odesa (Ucraina) o parte a personalului este localizată permanent la Chișinău, Giurgiulești și Otaci pentru a lucra cu Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră. Obiectivul principal al Misiunii este îmbunătățirea serviciilor furnizate cetățenilor ambelor state implicate și sprijinirea autorităților în lupta împotriva fraudei și traficanților.