logo

Eu pot fi președintele tău! Irina Vlah


https://www.ipn.md/ro/eu-pot-fi-presedintele-tau-irina-vlah-8013_1107694.html

Dintre cei 11 candidați care au reușit să adune semnăturile necesare din partea alegătorilor, doar unul va prelua conducerea țării pentru următorii patru ani. Decizia va fi luată la urne pe 20 octombrie. Agenția de presă IPN îți oferă o prezentare detaliată a fiecărui concurent electoral la alegerile prezidențiale, incluzând traseul lor profesional și personal, funcțiile deținute, veniturile și averile declarate, precum și promisiunile pentru viitorul Republicii Moldova. Cunoaște candidații, alege responsabil!

Irina Vlah candidează independent la funcția de președinte al Republicii Moldova, cu sloganul: „Președintele Păcii”.

Este prima femeie aleasă în funcția de guvernator al Unității Teritorial Administrative Găgăuzia, exercitând două mandate în perioada anilor 2015-2023. Actualmente este președinta Asociației Obștești „Platforma Moldova”.

S-a născut pe 26 februarie 1974, în orașul Comrat, raionul Comrat. Este divorțată și are un copil.

Între 1991 și 1996, a studiat la Universitatea de Stat din Comrat, iar între 2001 și 2008 a urmat studiile la Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei. Este doctor în drept, titlul lucrării sale de doctorat este: „Concepția modernă a dezvoltării serviciului public în Republica Moldova”.

Și-a început cariera în 1996, în calitate de juristă la Inspectoratul Fiscal din UTA Găgăuzia, unde a lucrat până în 2003. Din anul 2003, a deținut funcția de șefă a Departamentului Juridic al Comitetului Executiv al Găgăuziei.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a făcut parte din componența Comitetului Executiv Politic al Partidului Comuniștilor. În ianuarie 2015, înaintea alegerilor pentru funcția de bașcan, Irina Vlah a anunțat că părăsește rândurile comuniștilor. Două luni mai târziu, beneficiind de susținerea politică a socialiștilor, a obținut, din primul tur, victoria la alegerile pentru funcția de bașcan. Patru ani mai târziu, este realeasă pentru încă un mandat.

În 2023, a anunțat că își va forma propriul proiect politic după ce își încheie mandatul de guvernator al UTA Găgăuzia, iar la 16 noiembrie a lansat Asociația Obștească „Platforma Moldova”, un proiect socio-politic antiguvernamental.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2023, Irina Vlah a obținut un salariu de 517,7 mii de lei în funcția de bașcan. Candidata deține în proprietate un apartament de 113 metri pătrați, obținut prin contract de donație, cu o valoarea declarată de peste 657 de mii de lei. Mai deține în proprietate și un garaj, obținut, la fel, prin contract de donație, cu valoarea de peste 121 de mii de lei.

S-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale la Naslavcea, cea mai nordică localitate a Republicii Moldova, acuzând autoritățile că i-au restricționat accesul pe platforma de observație „Inima Nistrului”, unde a intenționat să desfășoare evenimentul.

Candidata a declarat că programul său electoral se axează strict pe problemele concrete ale oamenilor și pe soluții pentru ele, iar principalele obiective ale echipei sale sunt pacea și prosperitatea pentru Moldova.

„La Naslavcea s-au adunat oameni care își iubesc țara și care sunt gata să lupte pentru un viitor diferit – un viitor al unei Moldove pașnice și prospere. Oameni ca aceștia sunt majoritari. Și am văzut asta în ultimele șase luni, în timpul sutelor de întâlniri pe care le-am avut în toate raioanele țării. Regimul actual este deja de domeniul trecutului. Pe 20 octombrie vom întoarce această pagină și vom începe reconstrucția țării”, a mai spus Irina Vlah.

Candidata își încheie campania la Giurgiulești, cea mai sudică localitate a țării. „De la Nistru până la Dunăre, acesta este drumul nostru, care va culmina cu victorie!”, a afirmat Irina Vlah.

Cât privește referendumul privind integrarea Republicii Moldova în UE, care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile, Vlah îndeamnă alegătorii să participe la plebiscit, dar să selecteze opțiunea „NU”.

În buletinul de vot pentru alegerile din 20 octombrie Irina Vlah este pe poziția a 5-a.