Eticheta băuturilor alcoolice va conține patru mențiuni de sănătate și pictograme, în loc de două, cum este acum. Mențiunile obligatorii noi, prevăzute de Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice, sunt: „Alcoolul încetinește viteza de reacție – nu consuma alcool dacă conduci vehicule” și „Alcoolul poate cauza dependență”, transmite IPN.
Celelalte două mențiuni de sănătate sunt: „Alcoolul poate dăuna copilului nenăscut” și „Nu oferiți alcool minorilor”.
Consumul nociv de alcool constituie un factor de risc principal pentru dezvoltarea bolilor netransmisibile, traumelor și vătămărilor, fiind responsabil de 5,1% din povara bolilor și traumelor la nivel global, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică într-un comunicat de presă.
Republica Moldova, conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea (2019), se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă (cu vârsta de 15 +ani) – 12,9 litri (bărbați 20,6 litri, femei 5,9 litri), în comparație cu consumul mediu de 9,8 litri de alcool pur per persoană adultă din regiune europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).