logo

Ești conștient? Fii și informat - citeşte eticheta! Spuneţi NU!– produselor ce conţin substanţe chimice periculoase!


https://www.ipn.md/ro/esti-constient-fii-si-informat-citeste-eticheta-spuneti-nu-produselor-ce-contin--7542_1065122.html

                                                              COMUNICAT DE PRESA

Începind cu 21 octombrie in Moldova se lansează prima ediție a Săptămânii Securităţii Chimice cu genericul “Ești conștient? Fii și informat - citeşte eticheta! Spuneţi NU!– produselor ce conţin substanţe chimice periculoase!”.

Campania este realizată de către Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect în colaborare cu Ministerul Mediului în perioada de 21-27 octombrie 2013 în cadrul proiectul „Consolidarea capacităţilor societăţii civile în sprijinul implementării abordării strategice în domeniul managementului internaţional al substanţelor chimice (SAICM) în Republica Moldova” cu finanţare din partea Fondului SAICM QSP Trust Fund.  Scopul proiectului constă în sensibilizarea opiniei publice despre riscurile asociate cu utilizarea substanțelor chimice, și consolidarea capacităților societății civile pentru promovarea SAICM în Republica Moldova. 

Consolidarea securității chimice este unul din principiile dezvoltării durabile, cu condiţia asigurării unui mediu inofensiv pentru sănătatea umană.  Gestionarea substanțelor chimice trebuie să prevadă cel mai înalt nivel de protecție al sănătății umane și mediului înconjurător, atât pentru generațiile prezente cât și cele viitoare, precum și pentru funcționarea eficientă a pieței interne și a competitivității produselor fabricate în Moldova. 

Activitățile din cadrul „Săptămânii securităţii chimice” vor fi desfășurate de către echipa proiectului de comun cu asociaţiile regionale ale producătorilor agricoli și ONG-le de mediu din următoarele  localităţi: mun. Chişinău,  or. Hinceşti, or. Anenii Noi, or. Ștefan Vodă, or. Drochia şi or. Rîşcani.

În acest context, pentru asigurarea unui acces mai mare la informaţie în domeniul substanţelor chimice sînt necesare eforturi din partea autorităților de mediu şi acţiuni creative din partea ONG-urilor, și în mod special a surselor  mass media, care ar aduce acest mesaj publicului larg.  În timp ce autoritățile dezvoltă cadrul legislativ nou, este important ca societatea civilă să fie conștientă de riscurile asociate de utilizarea substanțelor chimice și nu în ultimul rînd de prezența acestor substanțe în viață de zi cu zi.

Este bine cunoscut faptul, ca substanțe chimice aduc beneficii în orice societate modernă, care a devenit total dependentă de acestea, în producția de alimente, medicamente, textile, electrocasnice și altele. Deși circa 41 de substanțe chimice au fost total interzise sau sunt subiectul unor regimuri severe de control, rămâne de luat măsuri doar pentru eliminarea acestora. Sursa îngrijorării o constituie deficitul de cunoștințe despre impactul multor chimicale asupra sănătății umane și a mediului.

Pentru a ne proteja sănătatea, este important să cunoaștem ce alte substanţe nimeresc în organismul nostru, împreună cu alimentele pe care le consumăm şi la ce eventuale riscuri ne putem expune. În cadrul proiectului, au fost efectuate testări, de către Laboratorul  de Geochimie GeoLab - Academia de Ştiinţe a Moldovei  a produselor alimentare, – produse lactate, peşte, ouă de găină, legume – la conţinutul substanţelor organice toxice cum ar fi – poluanţii organici persistenţi (POPs), hidrocarburi poliaromatice (PAH) şi metale grele. Rezultatele evaluărilor au arătat că în majoritatea probelor testate, POPs şi PAH nu depăşesc concentraţiile admisibile. La testarea probei de peşte (carp) la conținutul metalelor grele  (Cd, Pb, Cu , Zn), s-a constatat că în peștele cu  vîrsta mai mare de 10 ani (circa 10 kg), conţinutul de metale grele  depăşește cu mult concentraţia admisibilă la Cd (120 de ori), Cu (3 ori), Zn(40 ori).  Concentrația de nitraţi în legume a fost determinată în mostrele procurate din piaţa agricolă or. Chişinău. Toate probele au concentraţia de nitraţi în limitele admisibile (90 mg/kg), doar la zemos s-au depistat 120 mg/kg, ceea ce  depăşește CMA.

Evaluarea conținutului substanțelor chimice în produsele agroalimentare reprezintă doar o parte din rezultatele proiectului,  testările și sondajele fiind efectuate și pentru alte produse precum cele destinate copiilor - jucăriile, studiu de caz privind utilizare materialelor de construcției  cu conținut de azbest, etc.

Astfel în cadrul proiectului a fost efectuată și testarea jucăriilor plasate pe piață în RM, în colaborare cu IPEN – Rețeaua internațională pentru eliminarea POP (membrii peste 700 organizații ) și asociația EcoAccord.  Din totalul 57 jucării testate, concentrații sporite de metale ce depășesc concentrația maximă admisibilă a poluanților în sol au fost depistate în 17 jucării, iar in 10 jucării aceste depășiri sunt de zeci și sute ori.  Se atestă situația cînd majoritatea jucăriilor, în special cele din piețe sau din gherete, sunt comercializate în lipsa informației despre originea sau importatorul jucăriilor, cît și în lipsa copiilor avizelor sanitare în locurile comercializării jucăriilor.  Totodată inofensivitatea jucăriilor nu întotdeauna depinde de prețul și de locul unde au fost comercializate.

Rezultatele analizelor și testărilor denotă că problema familiarizării publicului larg cu prevederile securităţii chimice este practic neexplorată şi rămâne a fi în afara atenţiei autorităţilor competente. În acest sens, în cadrul proiectului a fost elaborat Ghidul privind informarea și conștientizarea publicului în domeniul securității chimice, care oferă etapele de pregătire și desfășurare a activităților de sensibilizare sau instruire a societății civile în acest domeniu.

Importanța ”Săptămânii Naționale a Securității Chimice” este indiscutabilă,  pentru faptul că conduce inițierea dialogului cu populația în domeniul promovării unui management adecvat al substanţelor chimice.  Aceste eforturi vor contribui esenţial la informarea și conștientizarea publicului despre impactul substanțelor chimice, prezente în viață de zi cu zi asupra sănătății  și modalității de prevenire a consecințelor negative care pot apărea în urma utilizării lor, inclusiv pentru  păstrarea patrimoniului natural al ţării noastre pentru transmiterea lui generaţiilor prezente şi viitoare.