Este sau nu blocată situaţia în Consiliul municipal Chişinău, dezbateri publice
https://www.ipn.md/ro/este-sau-nu-blocata-situatia-in-consiliul-municipal-chisinau-dezbateri-7965_1000954.html
Reprezentanţii fracţiunilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) din Consiliul municipal Chişinău (CMC) consideră că activitatea consiliului nu este una blocată, aşa cum pare, şi, de fapt, lucrurile cu greu, dar se mişcă, se aprobă proiecte importante. Pe de altă parte, reprezentantul Partidului Comuniştilor (PCRM), fracţiune de opoziţie în CMC, susţine că aleşii locali comunişti comunişti îşi doresc o conlucrare, dar nu în cabinetul primarului, ci în consiliu şi împreună cu toate fracţiunile. Situaţia din CMC a fost abordată marţi, 16 octombrie, la dezbaterile publice „Consiliul municipal Chişinău: de ce nu merge? Cultura politică în relaţiile aleşilor locali”, organizate de Info-Prim Neo.
Liderul fracţiunii Partidului Liberal, Ion Gabura, a declarat că imaginea unei situaţii blocate în consiliu este una mai mult vehiculată, decât cea care este în realitate. Consilierul a menţionat că în CMC cu greu, dar lucrurile merg. El a precizat că deşi imediat după alegeri au existat unele blocaje, aleşii locali s-au întrunit în şedinţe, unde s-au luat decizii şi municipalitatea activează, iar acest lucru este vizibil, prin numeroase proiecte care se realizează.
Ion Gabura a declarat că fracţiunea de la bun început a încercat să găsească un numitor comun în interiorul consiliului pentru ca acest să fie unul eficient, însă nu a fost să fie, iar orice chestiune de pe ordinea de zi încearcă a fi politizată şi de aceasta nu a putut să se găsească un consens. În opinia sa, dispersarea care s-a creat nu este deloc în favoarea unei activităţi eficiente. Consilierul şi-a chemat colegii din PCRM la conlucrare pentru a face posibilă promovarea proiectelor prioritare.
Reprezentantul fracţiunii PCRM, Victor Gurău, a declarat că situaţia prezentă din CMC nu este una nouă pentru el, una asemănătoarea a avut loc în anul 1994, însă acel consiliu a fost cel care a promovat cele mai multe reforme, şi aceasta pentru că cel care a stat în fruntea primăriei, Nicolae Costin, a putut să împace taberele. În opinia sa, lucrurile în CMC nu merg pentru că primarul general subminează principiile şi prevederile constituţionale, dar şi din cauza corupţiei profunde alimentată de către administraţia primăriei, în fruntea căreia este Dorin Chirtoacă, care nu doar o susţine, dar şi o promovează prin proiecte. „Vrem o conlucrare în consiliul, nu în cabinetului primarului. Vrem să nu se fure, să se respecte legislaţia în vigoare, vrem colegi în CMC, dar nu consilieri de buzunar ai primarului”, a notat Victor Gurău.
Liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Ghenadie Dumanschi, a declarat că de multe ori aparenţele înşală, pentru că CMC are probleme, însă din punct de vedere funcţional, are o imagine mai bună, decât cea pe care o are în mass-media. Comisiile de specialitate se întrunesc cu regularitate, la ele participă majoritatea consilierilor. „Chiar de la bun început am spus, noi trebuie să ne concentrăm pe ceea ce ne uneşte decât pe ceea ce ne dezbină. Ne diferenţiază culorile politice, dar ne uneşte interesul şi priorităţile oraşului”, a menţionat consilierul.
Oleg Cernei, reprezentantul primarului general Dorin Chirtoacă la dezbatere, a declarat că chiar dacă în CMC există un anumit blocaj, primăria lucrează, oraşul îşi are viaţa în sine şi toate structurile Primăriei activează – sunt prestate servicii de apă şi canalizare, educaţie, transport. Oleg Cernei a precizat că deşi activitatea a fost una defectuoasă şi a existat un blocaj, s-a reuşit aprobarea unor proiecte prioritare cum ar fi reparaţia străzilor, amenajarea curţilor, etc.
Oleg Cernei a menţionat că majoritatea consilierilor sunt aleşi pe liste de partid, dar odată cu oferirea mandatului ei trebuie să reprezinte interesele cetăţenilor. Uneori politicienii pot încurca unui management bun. În opinia sa, partidul din opoziţie a venit în CMC cu o agendă pe care figurează chestiuni politice, dar trebuie să existe o agendă clară care să includă priorităţile chişinăuienilor, pentru că CMC trebuie să fie un promotor al proiectelor.
Vasile Costiuc, preşedintele partidului comunitar Democraţia Acasă, a spus că principiile comunitare vorbesc despre reprezentativitate şi, în primul rând, consilierii ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor simpli. Atunci când oamenii îşi deleagă oamenii în consiliu, trebuie să fie atenţi ca aici să nu ajungă persoane cu interese economice, în caz contrar, oamenii simpli se trezesc în faţa unui obstacol enorm.
Expertul Corneliu Ciurea a declarat că politica internă este una întortochiată – există o dimensiune politică pe care pedalează în special opoziţia şi una administrativă, asupra căruia insistă primarul general şi fracţiunile AIE. Expertul consideră că totuşi noţiunea de cultură politică devine una mai neclară, când sunt două părţi în confruntare, care pentru interesele lor au dreptul şi să se certe, dar e important să continue discuţia între fracţiuni. „Există o senzaţie că şi în municipiu lucrurile nu prea merg bine şi aceste lucruri pot fi auzite chiar şi în stradă. Faptul că există un partid care vrea să scoată la suprafaţă unele ilegalităţi, să o spună tare, apoi să vină cu dovezi şi instanţele abilitate să se pronunţe”, a notat expertul.
Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan, a declarat că situaţia din CMC se blochează din inerţie, primarul se simte încolţit de opoziţie şi recurge la contraofensivă şi blochează consiliul. Potrivit expertului, au loc şi lucruri anormale, printre care faptul că timp de mai bine de jumătate de an nu au fost validate 3 mandate de consilier. E şi ceea ce s-a întâmplat pe 17 septembrie, şedinţa secretă, după care primarul s-a dat în spectacol că şi-a tras pe sfoară colegii din consiliu, dar primarul nu s-a gândit că acest lucru ar putea avea efectul bumerangului.
În ceea ce ţine de iniţiativa PCRM şi PSRM de a organiza un referendum de demitere a primarului, acesta este inutil, pentru că cetăţenii dacă ar fi real nemulţumiţi de calitatea serviciilor prestate de municipalitate demult se organizau şi colectau semnături. Expertul a mai spus că, de fapt, reprezentanţii tuturor fracţiunilor din CMC cunosc ce trebuie să facă şi nu au decât să recurgă la acţiuni.
Dezbaterea publică cu tema: „Consiliul municipal Chişinău: de ce nu merge? Cultura politică în relaţiile aleşilor locali”, este a X-a ediţia din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Info-Prim Neo cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.