logo

Este necesară tranziția de la agricultura exploatatoare la practicile de regenerare a naturii, cercetător


https://www.ipn.md/ro/este-necesara-tranzitia-de-la-agricultura-exploatatoare-la-practicile-7966_1099239.html

Expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, Alexandru Brătuțel, susține că este extrem de necesară tranziția de la agricultura tradițională exploatatoare către practicile de regenerare a naturii. Potrivit lui, mediul naturii azi este distorsionat de greșelile precedente admise cu aplicarea modelelor vechi de gestionare abuzivă a resurselor naturale cu promovarea inputurilor sintetizate, adverse bazelor de existență pe pământ. Cercetătorul științific a adresat în acest sens o scrisoare deschisă mai multor instituții de stat de ramură, transmite IPN.

„Experiențele de succes de pe glob ale ultimelor 3-4 decenii au demonstrat deja cu claritate, că nu există altă cale decât de a „Reveni la Rădăcini” – de a tranzita ireversibil, incontestabil și necondiționat la practicile regenerative de gestionare în natură”, a menționat Alexandru Brătuțel.

Cercetătorul afirmă că se cere de renunțat la inputurile sintetizate de import (partea majoră a cheltuielilor agricole) în favoarea celor naturale locale produse DIY. De asemenea, trebuie să renunțăm la practicile de aplicare a plugului pentru aratul pământului și să fie readuse râmele – „plugarii creației în sol”, concomitent cu restabilirea volumelor de materie organică. În opinia sa, ar mai fi necesar să fie acceptată grija pentru sănătatea solului ca misiune primordială a țăranului, precum și a Guvernului cu toate organele sale gerante din țară.

„Propun în acest sens un studiu amplu pentru promovarea în practica agricolă autohtonă a Agriculturii Naturale, Organice după metodologia și modelul coreean de succes Korean Natural Farming și JADAM Organic Farming, al tatălui Han-Kyu Cho – unul din primii promotori moderni, continuat de fiul său Youngsang Cho. Aș avea pentru toți oferta de studiu a Tehnologiei EM cu origine din Japonia, precum și o ofertă recentă, care conține promovarea Agriculturii Plasmatice pentru a uita în vecii vecilor de pesta porcină și gripa aviară, dar nu numai”, se arată în scrisoarea deschisă.

În viziunea cercetătorului, toate acestei practici absolut noi pentru Republica Moldova ar permite ridicarea țării „de pe genunchii de cerșetori”. Vor permite să fie însușite practici de succes pentru asigurarea proprie cu alimente de calitate organică, cât și pentru a le exporta. La fel, se va renunța inclusiv și la importul de produse alimentare de din afară.

„Este dureros dar necesar să recunoaștem, că teoriile agrochimice de odinioară, considerate fiind „apogeul geniului uman”, ne-au descalificat ca gestionari prietenoși naturii, transformându-ne în exploatatori goniți după profituri – goană, care s-a dovedit a fi una deșartă și cu eșec total. Sunt ferm convins, că noi toți suntem obligați să refuzăm la teoria agrochimiei de pe timpuri a regretatului academician bavarez Justus von Liebig, căruia îi memorăm cea mai mare crimă din istoria umanității”, mai spune Alexandru Brătuțel.

În opinia sa, trebuie de răsturnat principial și crucial gândirea veche pentru a deveni deschiși la colaborarea cu natura și pentru a refuza la exploatarea nechibzuită a leagănului sfânt. Natura trebuie să redevină și inevitabil va reveni ghidul țăranului, cum a fost și până la practicile actuale exploatatoare, care au pus pe jar lumea de pe glob.

Scrisoarea deschisă este adresată către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul de Mediu, conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, către Facultatea de Științe Agricole, Silvice și de Mediu de la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Medicină Veterinară de la UTM, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului, Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Alianța națională a lanțului de valori organice, MOVCA, Asociația EcoVisio, promotor al agriculturii durabile, Compania „Prograin Organic”, Cooperativa „Agrostoc”, Compania „Bioprotect”, compania „WeTrade”, SA „Fertilitatea-Chișinău” și compania „Diolsem”.