Este dificil să-ţi dai seama în ce mod alegerile anticipate ar putea fi evitate şi nici nu se ştie când acest lucru s-ar putea întâmpla, Kalman Mizsei
https://www.ipn.md/ro/este-dificil-sa-ti-dai-seama-in-ce-mod-alegerile-7965_980935.html
Este dificil să-ţi dai seama în ce mod alegerile parlamentare anticipate ar putea fi evitate în Moldova şi nici nu se ştie când acest lucru s-ar putea întâmpla, a declarat Reprezentantul Special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei într-un interviu acordat Agenţiei Info-Prim Neo. În acelaşi interviu, el a opinat că modificarea Constituţiei ţării nu ar trebui să se întâmple de fiecare dată când cineva vine la putere şi vrea să-şi creeze anumite comodităţi sau să atingă nişte scopuri pe termen scurt.
Întrebat, dacă, la părerea sa, Republica Moldova va avea alegeri parlamentare anticipate în anul 2010, Kalman Nizsei a afirmat că ţara are multă nevoie de reforme, iar alegerile eşuate pe parcursul anului 2009 au paralizat aceste eforturi.
„Acum Moldova trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor impuse de angajamentele sale internaţionale. Astfel, aceasta este o chestiune ce trebuie soluţionată de Parlamentul R. Moldova în conformitate cu normele constituţionale şi angajamentele democratice internaţionale. Este dificil să-ţi dai seama în ce mod alegerile ar putea fi evitate şi nici nu se ştie când acest lucru s-ar putea întâmpla”.
Ambasadorul Uniunii Europene afirmă că Moldova se confruntă actualmente cu provocarea de a nu-şi putea alege Preşedintele. Aceasta ar putea impune modificarea celebrului şi controversatului articol 78 din Constituţie – iar asta ar impune necesitatea unui dialog între partide.
„Salut decizia Alianţei pentru Integrarea Europeană de a invita Comisia de la Veneţia, centrul de expertize pentru probleme constituţionale al Europei, să contribuie la identificarea unei soluţii pentru această provocare. De asemenea, sunt mulţumit de faptul că majoritatea partidelor parlamentare au exprimat păreri convergente la acest subiect, inclusiv opoziţia. Este o responsabilitate comună a elitei politice să soluţioneze această problemă într-un mod civilizat, european – prin negocieri constructive”, a declarat Kalman Mizsei.
Referitor la modificarea Constituţiei Republicii Moldova, Mizsei a spus că este o chestiune serioasă care ar trebui să se producă de o manieră destoinică, cu respectul cuvenit pentru natura democratică a acestui proces. „În caz contrar, interesele pe termen lung ale democraţiei moldoveneşti ar avea inevitabil de suferit. Modificarea Constituţiei nu ar trebui să se întâmple de fiecare dată când cineva vine la putere şi vrea să-şi creeze anumite comodităţi sau să atingă nişte scopuri pe termen scurt. În aşa caz te pomeneşti cu deficienţe constituţionale de felul celora pe care le aveţi acum, a precizat Kalman Mizsei în interviul pentru Info-Prim Neo.
Kalman Mizsei a fost numit în funcţia de Reprezentant Special al UE pentru Republica Moldova la 1 martie 2007. Recent, Consiliul Miniştrilor de Externe al UE i-a prelungit mandatul pentru perioada 1 martie – 31 august 2010.