Esenţa valorificării asistenţei externe pentru Moldova ţine de eficienţă, Victor Bodiu
https://www.ipn.md/ro/esenta-valorificarii-asistentei-externe-pentru-moldova-tine-de-eficienta-victor-7967_994156.html
„Esenţa valorificării asistenţei externe pentru Republica Moldova ţine de eficienţă. Trebuie să ştim cum utilizăm acele resurse din partea donatorilor, care sunt obiectivele, cum atingem obiectivele propuse. Aceste lucruri nu sunt specifice doar pentru noi”. Declaraţia a fost făcută de către secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, la o dezbatere publică, transmite Info-Prim Neo.
Secretarul general al Guvernului a mai menţionat că la Forumul de Nivel Înalt privind eficacitatea ajutorului acordat, din Busan, Delegaţia oficială a Republicii Moldova şi reprezentanţii societăţii civile îşi vor argumenta poziţia în baza concluziilor evaluării indicatorilor de performanţă ai Declaraţiei de la Paris, exerciţiu ce reflectă situaţia anului 2010.
„În baza acestora am formulat o poziţie concretă şi fermă vizavi de etapa la care ne aflăm şi încotro am dori să mergem. Este clar că Republica Moldova şi donatorii ce activează la noi au obţinut anumite rezultate, dar mai e mult de lucru. Şi asta pe ambele părţi: atât din partea Guvernului, cît şi din partea donatorilor, bilaterali şi multilaterali", a spus Victor Bodiu.
Secretarul general al Guvernului a subliniat că mesajul şi eforturile ulterioare ale Guvernului se vor axa pe asigurarea unui grad mai înalt de transparenţă a întregului proces ce ţine de asistenţa externă, fortificarea sistemului naţional de monitorizare şi evaluare. „Ne dorim să vedem cum donatorii noştri externi se pot alinia priorităţilor noastre stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020". De cealaltă parte, cerem donatorilor să asigure o coordonare mai bună a asistenţei între ei, să implementeze practici de concentrare a asistenţei bazate pe avantajul comparativ al fiecărei agenţii şi pe diviziunea muncii între ei", a mai spus Victor Bodiu.
Şefa Secţiei Colaborare Internaţională pentru Dezvoltare de la Ambasada Suediei la Chişinău, Ros-Mary Balow, a menţionat, la rândul ei, că înainte de a începe un dialog cu Guvernul Republicii Moldova, este planificat să fie unite eforturile Suediei, ca donator în Republica Moldova, cu ţările membre ale Uniunii Europene.
Potrivit lui Ros-Mary Balow, coordonarea asistenţei cu statele membre ale UE este un scop complicat de atins, deoarece multe ţări au viziunile lor. „Înainte de a începe un dialog cu Guvernul Republicii Moldova, noi vom încerca să coordonăm mai bine între noi obiectivele noastre şi volumul de asistenţă care poate fi acordat în conformitate cu priorităţile Republicii Moldova. Trebuie să recunoaştem că există unele probleme şi trebuie să ne asumăm o anumită responsabilitate ca donator în Moldova. În unele cazuri coordonarea asistenţei nu merge aşa cum noi am dori”, a declarat Ros-Mary Balow.
Ros-Mary Balow a mai menţionat că pentru Suedia promovarea egalităţii de gen ca drept al omului, este o prioritate. Suedia, ca şi alţi donatori ai Republicii Moldova, face lobby puternic pentru a include egalitatea de gen în toate strategiile naţionale. Egalitatea de gen va fi un modul separat asupra căruia intenţionează să atragă atenţi Delegaţia Republicii Moldova şi reprezentanţii societăţii civile la cel de-al IV-a Forum de Nivel Înalt asupra Eficienţei asistenţei externe care se va desfăşura în Busan, Coreea de Sud.
De asemenea, participanţii la dezbatere au discutat mesajele-cheie care vor fi expuse de către Delegaţia Republicii Moldova la cel de-al IV-a Forum de nivel înalt asupra Eficienţei asistenţei externe şi la Forumul Global al Societăţii Civile cu privire la ajutorul extern.
Cel de-al patrulea Forum de Nivel Înalt privind eficacitatea ajutorului acordat şi Forumul Global al Societăţii Civile cu privire la ajutorul extern va avea loc în perioada 26 noiembrie – 1 decembrie 2011 la Busan, Coreea de Sud.