logo

Eşecurile înregistrate de Moldova în agenda de asociere cu UE


https://www.ipn.md/ro/esecurile-inregistrate-de-moldova-in-agenda-de-asociere-cu-ue-7967_1025105.html

Nicio acţiune din domeniul reformei poliţiei, indicate în agenda de asociere cu Uniunea Europeană şi căreia i-a expirat termenul fixat pentru implementare, nu a fost realizată. De asemenea, nu a fost elaborat proiectul de lege privind ajustarea Strategiei naţionale anticorupţie pentru anii 2011-2015. Acestea sunt doar câteva din constatările experţilor de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, care au efectuat un raport de monitorizare a implementării Acordului de Asociere cu UE.

Experta Mariana Kalughin a declarat la o conferinţă de presă la IPN că în domeniul reformei poliţiei, experţii au sesizat că nu a fost realizată nicio acţiune din cele ajunse la termen. Astfel, nu au fost definitivate metodele de cooperare necesare pentru prevenirea consumului de droguri, nu au fost transpuse în legislaţie Directiva Consiliului Europei privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor. De asemenea, experţii au remarcat creşterea esenţială a numărului de consumatori de substanţe psihoactive.

Referitor la combaterea corupţiei, nu a fost elaborat proiectul de lege privind ajustarea Strategiei naţionale anticorupţie pentru anii 2011-2015. În plus, nu a fost restabilit mecanismul de conlucrare între Centrul Naţional Anticorupţie cu autorităţile publice privind testarea integrităţii profesionale.

În ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, experţii au sesizat că a expirat perioada de implementare a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului 2011-2014 şi până în prezent nu există un nou proiect. În plus, potrivit lor, nu funcţionează Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii. „Până în prezent nu a fost numit în funcţie un nou avocat al Poporului pentru drepturile omului. Rectificarea bugetară din noiembrie 2015 a dus la tăierea cheltuielilor pentru mai multe activităţi, inclusiv pentru unele instituţii care activează în domeniul drepturilor omului, cum ar fi Asociaţia Surzilor din Republica Moldova”, a declarat expertul Elena Prohniţchi.

Instabilitatea politică a influenţat dialogul cu Fondul Monetar Internaţional, astfel, potrivit experţilor, pe plan economic s-au înregistrat multiple eşecuri. „Menţionăm mersul destul de lent al reformelor în domeniul financiar-bancar. O altă problemă este colaborarea defectuoasă între instituţii care a subminat eforturile de reformă în domeniul financiar şi energetic. Avem probleme la capitolul colaborare între instituţii”, a declarat directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

Raportul denotă că în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale persistă problemele legate de transparenţa în acordarea subsidiilor de stat, dar şi în asistenţa internaţională. În plus, procedurile de import a resurselor primare din UE şi alte regiuni sunt complicate şi cuprind cerinţe de înregistrare şi testare ce pot dura peste un an. Referitor la sănătatea publică, nu a fost finalizat procesul de revizuire a cadrului normativ pentru prevenirea şi evitarea conducerii mijloacelor de transport în stare de ebrietate.

Raportul a fost elaborat cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.