Compania Ericsson este interesată de parcurile IT virtuale din Moldova şi vrea să-şi extindă Centrul Operaţional de Administrare a Reţelelor Ericsson din Europa de Sud-Est, amplasat la Chişinău. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele Ericsson pentru Europa de Sud-Est, Marie Large, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, în cadrul întrevederii au fost abordate acţiunile Guvernului privind îmbunătăţirea mediului de afaceri şi oportunităţile oferite de implementarea Legii privind crearea parcurilor IT virtuale.
Premierul, Pavel Filip a informat reprezentanţii companiei despre paşii întreprinşi de Executiv pentru asigurarea în Republica Moldova a unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv pe plan regional. Între aceştia: instituirea moratoriului la controalele de stat, reducerea numărului organelor de control de la 69 la 10, plus 4 regulatori independenţi, asigurarea unor reguli clare de activitate pentru business.
În mod special, Pavel Filip s-a referit la oportunităţile oferite pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul viitoarelor parcuri IT, care urmează să-şi înceapă activitatea de la 1 ianuarie 2017. Legea respectivă a fost votată de Parlament în a doua lectură, iar acum se elaborează cadrul conex pentru implementarea ei. O noutate este introducerea unui impozit unic de 7% din vânzări pentru rezidenţii parcului. În paralel se lucrează la revederea programelor şcolare privind educaţia digitală şi la lansarea Centrului de Excelenţă în IT, care ar pregăti specialişti de calificare înaltă pentru sectorul TIC.
Preşedintele Ericsson pentru Europa de Sud-Est, Marie Large, a apreciat pozitiv iniţiativele Guvernului de îmbunătăţire a mediului de afaceri şi a confirmat interesul companiei pe care o reprezintă de a activa în carul Parcurilor IT virtuale. Oficialul a menţionat intenţia de extindere a Centrului Operaţional de Administrare a Reţelelor Ericsson din Europa de Sud-Est, amplasat la Chişinău.
Compania Ericsson este lider la nivel global în furnizarea de tehnologie şi servicii de comunicaţii. Compania are clienţi în peste 180 de ţări şi susţine reţele care deservesc peste 2,5 miliarde de abonaţi, iar 40% din traficul mobil mondial revine reţelelor Ericsson.