Episcopul de Bălţi şi Făleşti Markel îndeamnă preoţii şi creştinii ortodocşi să se adune în stradă şi să opună rezistenţă marşului homosexualilor duminică, 19 mai, transmite IPN.
„Fraţi creştini, nu lăsaţi să vadă copiii voştri ceea ce pregătesc sodomiţii în Chişinău. Veniţi voi, maturii, şi opuneţi rezistenţă prin rugăciune şi prin simpla prezenţă a voastră”, a îndemnat episcopul Markel într-o conferinţă de presă. Episcopul s-a adresat şi către deputaţii primului Parlament democratic din Republica Moldova. „Domnilor deputaţi, care aţi pus temelia acestui stat, eu sunt sigur că nu o astfel de ţară v-aţi dorit”, a spus părintele.
Aceeaşi adresare a avut-o şi către reprezentanţii poliţiei, sugerându-le să păstreze liniştea publică. „ Nu fiţi indiferenţi, declaraţi-vă dezacordul cu noul model de viaţă european, îmbrăţişat doar de homosexuali”, a spus episcopul.
Episcopul de Bălţi şi Făleşti a mai spus că regimul liberalizat de vize a fost doar o promisiune neîndeplinită a europenilor. „Domnilor Filat, Lupu şi ceilalţi din fosta protipendadă, în care bănci v-aţi depus banii promişi pentru pângărirea moralei creştine a poporului? Europa, credem noi, s-a ţinut de cuvânt când ne-a promis bani cu sacul. La asta se rezumă integrarea europeană despre care aţi tot vociferat iată acuş patru ani? Nu cumva ne-aţi minţit domnilor demnitari?„ a declarat episcopul.
Acesta a făcut aluzie şi la vizita comisarului european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Štefan Füle, care, potrivit episcopului, vine la Chişinău pentru marşul comunităţii LGBT, care nu în zadar coincide cu Ziua Europei. Episcopul a mai subliniat că, după votarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii, cunoscută ca şi Legea Antidiscriminare, guvernarea a spus că această lege nu oferă homosexualilor dreptul la parade publice sau înregistrarea căsătoriilor, însă acest lucru nu s-a respectat.
Şi Mitropolia Republicii Moldova a adresat marţi, 14 mai, un apel către Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, să nu permită desfăşurarea paradei gay.
Legea Antidiscriminare a fost adoptată în 2012.