Eminescu comemorat la 121 de ani de la trecerea în nefiinţă
https://www.ipn.md/ro/eminescu-comemorat-la-121-de-ani-de-la-trecerea-in-nefiinta-7967_983162.html
Politicieni, scriitori, artişti şi oameni simpli s-au adunat marţi, 15 iunie, la bustul lui Mihai Eminescu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan cel Mare pentru a-l comemora pe poet la cei 121 de ani de la trecerea la cele eterne. Astăzi, bustul Luceafărului literaturii române a fost scăldat în flori. Cei prezenţi la acţiune au recitat versuri, printre care „La Steaua care a răsărit”, „Somnoroase păsărele”, „Ce te legeni, Codrule?”, transmite Info-Prim Neo.
„Eminescu spunea că nu noi suntem stăpânul limbii, ci limba este stăpâna noastră şi în acelaşi spirit Eminescu spunea că nu noi suntem stăpânii adevărului, ci adevărul este stăpânul nostru”, a menţionat preşedintele Uniunii Scriitorilor, academicianul Mihai Cimpoi.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a remarcat că se aştepta că la eveniment vor participa mai multe persoane. „Sincer să spun, îmi pare rău că astăzi suntem atât de puţini. În anii precedenţi erau comuniştii la putere şi erau piedici, dar astăzi, când
cetăţenii au adus această libertate, această democraţie, putem liber să venim cu mândrie aici să fim alături de marele poet Mihai Eminescu”, a subliniat Mihai Ghimpu. Preşedintele a mai spus că Mihai Eminescu a scris versuri prin care a transmis durerea, dar şi bucuria, şi dragostea faţă de neam şi ţară. De aceea, este o obligaţie de a-l cinsti.
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că Mihai Eminescu este cel care a pus temelia pentru neam, pe care nimeni nu o va putea distruge. „Eminescu a fost de neînvins, chiar dacă pe perioada vieţii sale a fost hulit, nu a fost înţeles, a fost invidiat, desconsiderat şi a trebuit să lupte pentru ca opera sa să fie cunoscută”, a menţionat Dorin Chirtoacă. Primarul a spus că se bucură că există un nucleu în societate care nicicând nu a putut fi manipulat şi care a reuşit să ducă faima lui Mihai Eminescu.
Preşedintele Uniunii Compozitorilor, Ghenadie Ciobanu, a menţionat că în această zi la bustul lui Mihai Eminescu a venit simţirea românească. „Mihai Eminescu a fost, este şi va fi. Este etern, iar totul ce a scris este actual, chiar dacă a scris cu 100 de ani în urmă”, a spus compozitorul.
Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă, a subliniat că Mihai Eminescu este un prevăzător, un filosof şi o mândrie pentru neam şi toată lumea se închină marelui poet, pentru că el este cel care a putut spune adevărul.
Cu ocazia comemorării, la Centru Academic Internaţional „Mihai Eminescu” este lansat un set de caiete ale lui Eminescu. Acestea conţin întreaga sa operă poetică, proză, dramaturgie, însemnări filosofice etc. Caietele includ şi Luceafărul la care Eminescu a lucrat mai mult de 12 ani. Iar în curând va fi lansată cartea unei distinse cercetătoare indiene, Omita Boss, volumul căreia aprofundează studiul eminescolog, în care se demonstrează că imnul genezei din scrisoarea I este luat de Eminescu chiar din original.
Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. A debutat la revista „Familia”, cu poezia “De-aş avea”. A colaborat cu revista „Convorbiri literare”; a fost director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, profesor suplinitor; revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui; redactor la ziarul „Curierul de Iaşi”. Din 1877 până în 1883 a fost redactor, redactor-şef la ziarul „Timpul”, perioadă în care a scris „Scrisorile”, „Luceafărul” etc. S-a stins din viaţă la 15 iunie 1889. Moartea a survenit printr-o sincopă cardiacă provocată de o intoxicaţie mercurială. Poetul a fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.