logo

Elveția va co-finanța Programul de țară al Moldovei pentru muncă decentă


https://www.ipn.md/ro/elvetia-va-co-finanta-programul-de-tara-al-moldovei-7966_1095268.html

Elveția va co-finanța Programul de țară pentru muncă decentă 2021-2024, oferind un suport financiar Republicii Moldova în valoare de două milioane de euro. Astfel va ajuta la realizarea obiectivelor proiectului „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova”, care a fost astăzi lansat la Chișinău, transmite IPN.

Directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Gilbert Houngbo, a menționat că este imperativ să se investească în instruirea cetățenilor pentru a spori calitatea muncii. „Piața muncii a fost recent supusă unei presiuni în urma mai multor crize, cea pandemică, a refugiaților și criza energetică. Avem plăcerea de a afla că Guvernul Elvețian a decis să susțină programul de țară privind munca decentă”. „Munca decentă a fost mereu o prioritate cheie pentru Organizația Internațională a Muncii. Politicile care vizează piața muncii, inclusiv educația duală și instruirea, reprezintă un pilon fundamental și ajută la creșterea economică”, a spus directorul Organizației Internaționale a Muncii.

Loreta Vrabie, coordonatorul proiectului „Ocuparea forței de muncă incluzivă și productivă în Moldova”, s-a referit la principalii factori determinanți care împiedică racordarea sectorului muncii la standardele UE. Ea a menționat participarea scăzută a forței de muncă, inactivitatea înaltă în rândul tinerilor, care este de două ori mai mare decât în UE, dar și a femeilor tinere care au o familie și se integrează mai greu. Tot aici – munca informală, calitatea scăzută a locurilor de muncă, nivelul scăzut de competențe sau lipsa ofertei conform competențelor.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a declarat că este nevoie să se pună accentul nu doar pe profit, dar și pe interesele omului muncii. „Ideea de un nou contract social a fost lansată la ultimul congres al Confederației Naționale a Sindicatelor. Noul contract social ar trebuie să propună să transformăm economia de piață în una socială, care să nu fie orientată spre profit, dar spre interesele omului muncii. Doar prin resurse umane bine plătite, cu un loc de muncă decent, putem soluționa multe probleme cu care se confruntă azi omenirea”, a declarat Zubcu.

Boris Zürcher, șeful Direcției Muncii din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din Elveția, a declarat că, pentru ca întreprinderile să se poată dezvolta, este neapărat nevoie să existe o abordare sistemică. „Un cadru adecvat și stimulente trebuie să existe pentru ca companiile să înflorească pe piața muncii. Elveția este convinsă că educația duală și instruirea continuă reprezintă un pilon fundamental pentru dezvoltarea economică, este cea mai populară formă de educație în Elveția. Sistemul educațional este făcut astfel încât să pregătească tinerii pentru piața muncii. Astfel sistemul oferă baza pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Elveția ar fi bucuroasă să-și împărtășească experiențele sale”, spune Boris Zürcher.

Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, a fost de acord că sistemul dual de pregătire a cadrelor este benefic și implică viitorul specialist în activitatea nemijlocită a domeniului.

Simon Springett, coordonator rezident ONU Moldova, a menționat că țara trebuie să investească în dezvoltarea capacităților tinerilor de a face față cerințelor pieței muncii. „Practic 30% din tinerii din Republica Moldova nu sunt nici angajați în câmpul muncii, nici în activități educaționale. Obiectivul nostru este de a ajuta Republica Moldova să devină un stat competitiv. Este imperativ ca piața muncii să devină competitivă. Viziunea generală este de ajuta țara să asigure o societate mai inclusivă și mai rezilientă”, a declarat Simon Springett.