logo

Elmar Brok şi Andi Cristea, despre responsabilitatea executivului de la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/elmar-brok-si-andi-cristea-despre-responsabilitatea-executivului-de-la-chisinau-7965_1026073.html

Unica responsabilitate pe care o poartă Guvernul actual este de a soluţiona cu succes problema lipsei de încredere a populaţiei în instituţiile de stat. De această părere sunt Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE – Moldova, şi Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European. În cadrul întrevederii de la Bruxelles cu premierul Pavel Filip, oficialii europeni au remarcat în acest sens că toate partidele pro-europene trebuie să încerce să coopereze din nou, transmite IPN.

„Suntem încântaţi de faptul că domnul Filip a răspuns pozitiv invitaţiei noastre de a prezenta modul în care Guvernul său intenţionează să abordeze problemele stringente cu care se confruntă ţara şi cetăţenii. Acest lucru transmite un semnal pozitiv şi important despre deschiderea, implicarea şi determinarea Guvernului actual de a discuta situaţia curentă din Republica Moldova cu partenerii europeni şi de a avansa în implementarea programului de reforme”, se menţionează într-un comunicat de presă al echipei lui Andi Cristea.

Andi Cristea şi Elmar Brok au accentuat faptul că există o singură oportunitate pentru noul Guvern de a confirma ambiţiile Acordului de Asociere şi pentru a arăta seriozitate în ceea ce priveşte implementarea reformelor – cu un accent deosebit pe statul de drept şi sistemul juridic, pe lupta împotriva corupţiei, a crimei organizate şi pe investigarea amănunţită a fraudei bancare. „Pentru noi este foarte clar că aceste reforme vor fi credibile în ochii populaţiei doar dacă merg mână-n mână cu un proces de combatere a politizării instituţiilor, implicând în mod real şi autentic societatea civilă”, au declarat oficialii europeni.

Aceştia mai spun că au luat în considerare angajamentele făcute de puterea executivă şi paşii deja realizaţi într-o direcţie pozitivă, cum sunt numirea noului guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei sau adoptarea unei strategii pentru reforme prioritare cu termene clare pentru implementarea lor. Oficialii europeni au adăugat că intrarea lor în vigoare în mod eficient şi curajos sunt esenţiale, iar partenerii europeni vor urmări procesul îndeaproape, gata să ofere asistenţă acolo unde este necesar.