logo

Elevii violenți vor putea fi exmatriculați de la școală


https://www.ipn.md/ro/elevii-violenti-vor-putea-fi-exmatriculati-de-la-scoala-7967_1103148.html

Elevii care vor comite la școală abateri riscă să fie suspendați de la procesul educațional sau chiar exmatriculați, inclusiv fără drept de reînscriere ulterioară în aceeași instituție. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi modificări la Codul Educației, transmite IPN.

Proiectul prevede sancțiuni aplicabile elevilor în funcție de gravitatea faptei și de gradul de vinovăție. Elevii vor putea fi suspendați pe o durată limitată de timp sau chiar exmatriculați. Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

Elevii vor putea fi exmatriculați în cazul faptelor de violență fizică, psihologică sau verbală îndreptate împotriva colegilor, a cadrelor didactice sau a personalului tehnic. La fel este vorba și despre alte situații foarte grave, când prezența elevului în școală constituie un pericol pentru siguranța semenilor sau a personalului.

„Propunem să introducem în Codul Educației acele prevederi care țin de regulamentul intern al instituției de învățământ cu privire la sancțiunile și recompensele aplicabile elevilor. Din punctul nostru de vedere este important ca mediul școlar să fie un mediu sigur pentru toată lumea. Acțiunile să aibă și consecințe, iar pentru predictibilitatea acestuia este bine ca ele fie reglementate la nivel de lege și nu la nivelul unui ministru, cum este în prezent”, a declarat ministrul educației și cercetării, Dan Perciun.

Proiectul de modificare a Codului Educației urmează să fie examinat și aprobat de Parlament.