Elevii și tinerii pot vizita expoziția numismatică „Monede vechi – monede noi” organizată în cadrul activităților Săptămânii Internaționale de Educație Financiară. Expoziția poate fi vizitată în perioada 18-24 martie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al BNM, expoziția prezintă publicului vestigii monetare din timpuri străvechi, găsite pe teritoriul Moldovei de către arheologi sau de către locuitorii ei și care se înscriu în patrimoniul istoric al țării noastre.
Vizitatorii pot vedea monede din cupru și argint ale Hoardei de Aur, datate din secolele XIII-XIV, emisiuni de orți, un taler polonez de pe timpul împăratului Sigismund al III-lea Wasa (1586-1632) și monede bătute în secolele XVI-XVII de Imperiul Romano-German, Provinciile Unite și Spania. Între valorile arheologice ce pot fi văzute de către public în cadrul expoziției se mai numără taleri ai statelor germane, dar și taleri-lei emiși de Provinciile Unite, considerați de istoriografia numismatică strămoșii leului moldovenesc.
Ediția din acest an a Săptămânii Internaționale de Educație Financiară vine, de asemenea, cu ateliere de lucru destinate elevilor și tinerilor interesați de a cunoaște conceptele financiare, modul în care ar putea să-și elaboreze un buget personal și să-și fundamenteze o decizie financiară. Ea a debutat cu o activitate care i-a avut ca protagoniști pe elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din capitală, care au fost invitați la un joc interactiv de simulare a luării deciziei de politică monetară, sub ghidajul guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Șefa băncii centrale va veni în fața elevilor și în zilele viitoare, când se vor desfășura sesiuni explicative pe marginea fenomenelor monetare și altor teme economice, financiare sau educaționale.
Tinerii sunt așteptați, pe parcursul săptămânii, să viziteze și sala de expoziții a BNM. De asemenea, pentru aceștia vor fi organizate diverse ateliere de lucru pe teme financiare. Acestea vor fi organizate în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, făcând parte din acțiunile Campaniei naționale „Educație financiară pentru toți” desfășurată de BNM în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și cu sprijinul proiectului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”.