logo

Elevii din Chișinău nu merg luni la școală. În alte localități, decizia aparține APL


https://www.ipn.md/ro/elevii-din-chisinau-nu-merg-luni-la-scoala-in-7967_1101063.html

Elevii din școlile din capitală, inclusiv școlile de artă, au luni, 27 noiembrie, zi liberă, iar grădinițele vor activa. O hotărâre în acest sens a fost adoptată duminică seara de către Comisia Situații Excepționale Chișinău. În cazul instituțiilor din țară, decizia cu privire la suspendarea procesului educațional urmează să fie anunțat de către autoritățile publice locale, transmite IPN.

Primăria Chișinău precizează că fiecare instituție educațională va decide individual când și în ce mod vor recupera orele, pe parcursul anului. Primăria mai menționează că serviciile sale vor continua să intervină pe străzile orașului non-stop, prioritar pe străzile și trotuarele principale, accesele către grădinițe, instituții medicale și sociale.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării recomandă autorităților publice locale să examineze posibilitatea suspendării procesului educațional în localitățile unde accesul la instituțiile de învățământ este îngreunat sau imposibil.

De asemenea, MEC solicită să fie verificat suplimentar transportul școlar, inclusiv să apeleze la Inspectoratul General al Poliției pentru a asigura transportarea în siguranță a copiilor.

„Orarul recuperării orelor va fi decis de organele locale/municipale de specialitate. MEC menționează că securitatea elevilor și a angajaților din sistemul educațional trebuie să rămână o prioritate în orice condiții”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Începând cu sâmbătă seara, în țară, mai ales în centrul și în sudul țării, a nins și a viscolit, iar vântul a suflat puternic. Peste 150 de localități din țară au rămas fără curent electric, iar mai multe porțiuni de drum au fost blocate. În această perioadă a fost valabilă avertizarea meteorologică cod galben și cod portocaliu. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de vânt puternic pe întreg teritoriu țării. Astfel, până luni la amiază se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 20 m/s.