Elena Bobkova: Fără îmbunătăţirea situaţiei social-economice pe ambele maluri ale Nistrului, o evoluţie pozitivă în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean este imposibilă. Sondaj Info-Prim Neo
https://www.ipn.md/ro/elena-bobkova-fara-imbunatatirea-situatiei-social-economice-pe-ambele-maluri-7965_969980.html
Agenţia de ştiri Info-Prim Neo desfăşoară un sondaj de opinie printre lideri ai formaţiunilor politice, exponenţi ai societăţii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cât mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situaţiei existente. Tuturor participanţilor le-au fost adresate aceleaşi două întrebări. De data aceasta răspunde la ele Elena Bobkova, director general al Centrului Independent de Cercetări Analitice „Novyi Vek” de la Tiraspol.
[ - Cum vede organizaţia pe care o reprezentaţi soluţionarea diferendului transnistrean? În ce formă, prin ce mecanisme şi în ce termeni este aceasta posibilă?]
- Conflictul în relaţiile dintre Moldova şi Transnistria rămâne a fi una dintre problemele care frământă cel mai mult societatea transnistreană. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de „Novyi vek” în primăvara anului curent, 38,8% dintre respondenţi sunt de părere că procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol trebuie reluat. Mai mult de jumătate dintre intervievaţi (51,8 %) au spus că o condiţie obligatorie pentru reluarea negocierilor este egalitatea între părţi. Au apreciat ca fiind inutile negocierile 4,2% dintre participanţii la sondaj.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre intervievaţi ( 56,6%) sunt siguri că „cheia” soluţionării problemei transnistrene este în mâinile conducerii R. Moldova şi Transnistriei. 43,8 % dintre respondenţi leagă speranţa soluţionării conflictului transnistrean de Rusia. 18,5% – au spus că, în cea mai mare măsură, soluţionarea diferendului depinde de societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului. 11,4% – au indicat rolul Uniunii Europene în soluţionarea conflictului.
În cazul unui referendum pentru determinarea statutului Transnistriei, 61,4% din populaţie şi-ar fi dat votul pentru „independenţa statului transnistrean”.
Conceptul federativ ar fi fost susţinut de 20,7 % dintre respondenţi, iar statutul de autonomie – 7,3 %.
[ - În opinia dvs., pe cât de eficiente şi de adecvate situaţiei create sunt acţiunile pe care le întreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Când credeţi că pot da rezultate eforturile depuse de autorităţi şi la ce rezultate ne putem aştepta?]
- Ca sociolog, menţionez că fără îmbunătăţirea situaţiei social-economice pe ambele maluri ale Nistrului, o evoluţie pozitivă a procesului de soluţionare a conflictului transnistrean este imposibilă.
Această situaţie este elocvent ilustrată şi de răspunsurile respondenţilor la întrebarea: „Când, după părerea dumneavoastră, vom începe să trăim mai bine?”. Mai mult de o pătrime dintre participanţii la sondaj consideră că pentru acest lucru va fi nevoie de mai mult de zece ani. 17,6 % din intervievaţi speră că îmbunătăţirea nivelului de trai se va produce în 5 ani. Numărul optimiştilor care aşteaptă îmbunătăţiri deja peste un an este de mai puţin de 5%.