logo

Electoratul PL îi aduce şi avantaje, şi dezavantaje, CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/ro/electoratul-pl-ii-aduce-si-avantaje-si-dezavantaje-campanie-ipn-7978_1014626.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul Liberal are un nucleu puternic al electoratului, la fel ca şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, dar acest electorat îi aduce şi avantaje, şi dezavantaje. PL va ajunge în Parlament după alegerile din 30 noiembrie, cel mai probabil cu scorul din 2010 sau un pic mai puţin. Deşi nereuşitele prim-vicepreşedintelui formaţiunii, Dorin Chirtoacă, în calitate de primar general al municipiului Chişinău pătează imaginea partidului, experţii susţin că numirea acestuia în fruntea PL i-ar aduce un plus de scor electoral.

Analistul politic Nicolae Negru spune că PL are acum o imagine contradictorie. Pe de o parte, formaţiunea când s-a aflat la guvernare s-a poziţionat ca un aliat al Partidului Democrat din Moldova, iar pe de altă parte, a luptat cu liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a fost cel care a lovit de fapt cel mai dureros în PLDM şi în liderul acestuia, vrând să pară intransigent cu corupţia. Nicolae Negru spune că apropierea formaţiunii de PDM şi atitudinea oarecum indulgentă faţă de acţiunile acestui partid într-un fel i-a afectat imaginea. Expertul a adăugat că i-a afectat imaginea şi modul în care PL a acţionat atunci când a venit vorba de formarea unui nou guvern, atunci când parcă a dat de înţeles că ar vrea să se retragă de la guvernare. „Ghimpu făcuse chiar o schemă că forţele democratice ar trebui să cedeze puterea comuniştilor pentru vreo 10 ani. Mai apoi sciziunea din partid şi modul de acţionare a liderului PL a derutat unii simpatizanţi, comportamentul lui Ghimpu nu a părut deloc liberal şi a şifonat imaginea partidului. Dar, posibil, o parte a electoratului anume un astfel de comportament apreciază”, a opinat Nicolae Negru.

Expertul în strategii electorale, Olga Nicolenco, spune că după problemele pe care le-a avut PL un an şi ceva în urmă, pare să se fi restabilit destul de bine şi repede, chiar dacă putem presupune că nu toate structurile locale au rămas intacte după atac. Olga Nicolenco apreciază că şansele de accedere în Parlament sunt reale şi stabile, mai ales că prestaţia deputaţilor PL a fost în permanentă ascensiune.

Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a menţionat că Partidul Liberal este unul dintre puţinele care a reuşit să se reseteze. În 1994 Partidul Reformei, cum se numea anterior, avea o imagine bună şi pentru mulţi a fost o surpriză că nu a trecut pragul electoral. A fost nevoie ca în 2006 să vină Dorin Chirtoacă, acesta reuşind să ridice ratingul formaţiunii. Victor Juc spune că, după ce partidul nu a participat la crearea coaliţiei de guvernământ, a pierdut în faţa electoratului, deoarece Partidul Liberal Reformator a venit ca un salvator al coaliţiei şi al parcursului european. PL acum are imaginea că parcă susţine actul de guvernare, dar totodată parcă este în opoziţie.

Ion Tăbârţă, vicedirector al Institutului de Consultanţă şi Analiză Politică „Politicon”, e de părere că imaginea PL e cam aceeaşi ca şi în 2010 şi nu-l vede cu nimeni într-un bloc electoral. „Ei au comportament ca al comuniştilor, radical în unele situaţii. Îşi vor spori scorul electoral dacă l-ar lăsa pe Dorin Chirtoacă în fruntea partidului”, a opinat expertul. Ion Tăbârţă este sigur că PL va intra în Parlament dacă nu se va întâmpla ceva dramatic în această formaţiune. Expertul mai spune că PL are un nucleu dur de alegători, ca şi comuniştii, care le este foarte fidel. Aceasta prezintă şi un avantaj, şi un dezavantaj în acelaşi timp. Avantajul e că formaţiunea nu va scădea sub un anumit număr de voturi, iar dezavantajul e că nici nu se va ridica prea sus.

Expertul în politologie Denis Cenuşa afirmă că PL are o imagine moderată datorită faptului că a ieşit din procesul de guvernare, s-a detaşat de tot ceea pentru ce a fost criticat. Totodată, guvernarea la nivel local, munca lui Dorin Chirtoacă la Primăria Chişinău este criticată şi acum reprezintă o greutate pentru partid. Denis Cenuşa nu crede că PL va crea un bloc electoral înainte de alegeri. Expertul spune că liberalii mai degrabă vor încerca să negocieze o coaliţie după ce vor ajunge în Parlament. Din partid au plecat persoane notorii şi a dominat discuţia despre trădători. Aceasta şi stilul autoritar de conducere al lui Mihai Ghimpu, probabil, a dus la pierderea unei părţi din electorat, dar expertul crede totuşi că formaţiunea va obţine fie acelaşi rezultat, fie un pic mai puţin decât în 2010.

Politologul Olga Nicolenco a spus că punctele forte ale PL sunt electorat devotat, mesajele clare, primarul general al capitalei. Punctul slab vizează criteriile de selectare a candidaţilor pe listele electorale. În campania electorală partidul se poate axa pe teme precum integrarea europeană, lupta împotriva corupţiei, dezvoltarea economică  şi relaţiile cu statele-vecine România şi Ucraina.

Victor Juc crede că problema PL în electorala din această toamnă e că nu are un mesaj explicit. Desigur, formaţiunea poate pedala pe subiectul integrării europene, dar i se va aduce contraargument că nu a participat la formarea coaliţiei de guvernământ. Şi dacă se împotriveau alţii, ca şi PL, puteau veni alte forţe la putere. Al doilea mesaj ar putea fi retorica anticorupţie, că puterea e coruptă, dar şi aici este un contraargument. Formaţiunii i se va spune că a fost în 2 alianţe cu această guvernare, a tolerat corupţia, în plus unii dintre liderii liberali sunt cu imaginea şifonată, Victor Juc dându-l drept exemplu aici pe Anatol Şalaru, fostul ministru al transporturilor.

Nicolae Negru menţionează că sondajele de opinie arată că PL are şanse de accedere în Parlament după 30 noiembrie, dar cam la limita marjei de eroare a cercetărilor. Expertul spune că ar putea exista un pericol pentru PL deoarece o parte a electoratului nu a sesizat încă scindarea dintre PL şi Partidul Liberal Reformator. Nicolae Negru spune că, la modul teoretic, ar fi posibilă crearea unui bloc liberal pentru a merge în alegeri. Poate că Mihai Ghimpu ar trebui să ia în consideraţie o astfel de posibilitate. Dar, ştiind caracterul lui Mihai Ghimpu, este puţin probabil ca politicianul să accepte să creeze un bloc, a mai spus Nicolae Negru.

Ion Tăbârţă s-a referit la posibile strategii pe care le poate aborda PL în campania electorală pentru un efect mai mare şi spune că rezultate mai bune ar putea să obţină lovind în Vlad Filat şi în PLDM, deoarece s-a observat că liderul PL şi-a construit mesajele bătând mai mult în Vlad Filat.

Victor Juc este convins că PL va trece în Parlament căci are un nucleu de alegători pe care l-a atras încă în 2005 şi datorită acestui nucleu va obţine rezultate. Expertul nu crede că liberalii ar putea face un bloc cu cineva înainte de alegeri, deoarece partidul nu are nevoie de o remorcă. Singurul cu care ar putea să se coalizeze ar fi Partidul Naţional Liberal, dar nu va fi de mare folos. Victor Juc se pronunţă pentru o mare coaliţie, formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal  şi Partidul Liberal Reformator. Doar aşa, spune el, actuala guvernare ar putea lua peste 60% din voturi sau chiar o majoritate constituţională, dar nu crede că cineva din partidele parlamentare ar accepta coalizarea cu PL, din cauza caracterului lui Mihai Ghimpu. Expertul e de părere că PL va lua mai puţine mandate deoarece cam 2-3% din voturi vor merge către PLR. Astfel, PL este cotat cu 10% din sufragii.
---

În cadrul acestei campanii IPN a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Partidului Liberal Democrat din Moldova şi Partidului Democrat din Moldova.

Mariana Galben, IPN