Ei nu au casă. Oferă un leu azi, pentru viaţa lor de mâine
https://www.ipn.md/ro/ei-nu-au-casa-ofera-un-leu-azi-pentru-viata-lor-de-maine-7967_973873.html
Mai bine de 120 mii de lei au fost colectate în trei luni de la lansarea campaniei „Tu faci viitorul” pentru reorganizarea Gimnaziului-internat din oraşul Cahul. Campania este desfăşurată de organizaţia obştească EveryChild Moldova în colaborare cu Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului (MPSFC).
Banii au fost donaţi, în principal, de persoane fizice, în boxele amplasate în reţelele de magazine „Green Hills”, „Metro” şi „Fourchette-M”, precum şi de către compania „Union Fenosa”. Anatol Mămăligă, manager PR EveryChild Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo că aceste patru companii au manifestat deschidere şi dorinţa de a rezolva problema copiilor rămaşi fără îngrijire părintească.
Boxele au rămas în reţeaua de magazine „Metro” şi Fourchette-M”, atât în Chişinău, cât şi la Bălţi, Soroca. EveryChild este în negocieri şi cu alte reţele de magazine. „Totodată, căutăm posibilităţi de diversificare a modalităţilor de colectare a fondurilor, campania fiind prelungită până în ianuarie 2010. Aducem sincere mulţumiri tuturor persoanelor de bună credinţă care au contribuit şi îndemnăm şi alte întreprinderi să manifeste dorinţa şi încredere faţă de noi”, a spus Anatol Mămăligă.
Reorganizarea internatului din Cahul a fost lansată în vara anului 2007 şi are ca obiectiv transformarea instituţiei într-un complex de servicii sociale bazate pe creşterea copilului într-un mediu cât mai aproape de familie şi comunitate. Este vorba de un centru de plasament temporar din cinci module familiale în care vor fi plasaţi copii până la vârsta de 16 ani, orfani sau rămaşi temporar fără îngrijire părintească, şi opt apartamente sociale pentru copiii orfani absolvenţi ai internatului. Actualmente, din fondurile acumulate de EveryChild din partea donatorilor externi este susţinut procesul de transformare a blocului de studii în centru de plasament.
EveryChild, împreună cu administraţia internatului, în colaborare cu Direcţia Generală Educaţie şi Tineret şi Direcţia Asistenţă Socială din localitate, lucrează la integrarea copiilor aflaţi în internat în şcolile din comunitate şi reintegrarea lor în familia biologică sau extinsă. Începând cu 1 septembrie, toţi cei 103 copii plasaţi în internat merg la şcolile din comunitate.
Anterior, EveryChild Moldova şi MPSFC au desfăşurat alte două campanii de colectare de fonduri cu genericul „Tu faci viitorul”. Din banii colectaţi a fost procurată o casă pentru trei copii din Sărata Galbenă, Hânceşti, care şi-au pierdut părinţii şi casa într-un incendiu necruţător. De asemenea, a fost organizată o tabără de vară pentru circa 140 de persoane – asistenţi parentali, asistenţi sociali, copii din plasament şi copii biologici din cinci localităţi ale R. Moldova.
Potrivit ministrului protecţiei sociale, familiei şi copilului, Galina Balmoş, reorganizarea internatului din Cahul este unul dintre modelele care trebuie aplicate pentru îndeplinirea Strategiei guvernamentale privind reorganizarea sistemului rezidenţial şi reducerea, până în 2012, cu 50 la sută a numărului de copii plasaţi în instituţiile rezidenţiale din republică. Faptul că la Cahul, în premieră pe ţară, s-a reuşit separarea în cadrul unei instituţii rezidenţiale a procesului educaţional de cel social este un indicator care motivează şi încurajează continuarea reformei cu mai multă fermitate.
Reforma sistemului rezidenţial a fost lansată în 2007 odată cu aprobarea Strategiei şi planului de acţiuni de către Guvern. Responsabil de implementarea reformei este desemnat MPSFC. Politicile elaborate sunt direcţionate spre susţinerea familiei şi prevenirea abandonului şi instituţionalizării copilului.