logo

Egalitatea de gen a înregistrat regrese în educație, acces la resurse, percepții și stereotipuri


https://www.ipn.md/ro/egalitatea-de-gen-a-inregistrat-regrese-in-educatie-acces-7967_1103179.html

Un singur domeniu din șase analizate în Indexul Egalității de Gen 2024 a înregistrat progres față de anul precedent. Este vorba despre domeniul politic. Alte trei domenii au înregistrat regres, iar două au rămas neschimbate. Față de anul precedent au regresat domeniile educație, acces la resurse, percepții și stereotipuri.

Indexul Egalității de Gen, lansat de 8 martie de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, al zecelea an consecutiv, este calculat în baza a 31 de indicatori. „În unele domenii progresăm. Ca de exemplu, politică. În alte domenii stăm pe loc, deși avem un progres la nivel de cadru normativ, iar în altele regresăm, cu regret, ceea ce înseamnă că ar trebui să ne gândim și să discutăm multilateral – ce ar trebui să facem și ce măsuri ar trebui să întreprindem ca să eliminăm aceste inegalități și să creștem nivelul de egalitate în aceste domenii”, a declarat într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, analistă CPD.

Potrivit expertei, recent în Republica Moldova a fost implementat un set comprehensiv de legi menite să sprijine echilibrul între viața profesională și cea familială. Și acum este esențial să se facă o evaluare detaliată a impactului acestora. Această analiză, propusă pentru anul 2025, este crucială pentru a determina dacă legislația își atinge obiectivele și contribuie efectiv la îmbunătățirea calității vieții lucrătorilor și a familiilor lor.

„Recomandăm ca evaluarea să fie concentrată pe măsurarea efectelor concrete ale modificărilor legislative, examinând cum acestea au influențat capacitatea angajaților de a îmbina responsabilitățile profesionale cu cele familiale. Este important ca acest proces de evaluare să includă viziunea de la o gamă largă de părți interesate, inclusiv angajați, angajatori și reprezentanți ai sindicatelor, pentru a obține o perspectivă cuprinzătoare asupra impactului legislației”, opinează experții CPD.

Se mai recomandă adoptarea unui pachet legislativ suplimentar pentru consolidarea echității salariale, și anume obligativitatea pentru angajatori de a divulga, în mod clar și detaliat, structura salarială și criteriile de remunerare asociate cu fiecare ofertă de muncă, incluzând intervalul salarial prevăzut pentru poziția respectivă. De asemenea, este necesar să fie instituit un sistem eficient de supraveghere pentru asigurarea conformității cu normele de echitate salarială, completat de sancțiuni adecvate pentru nerespectarea acestora.

Alina Andronache a declarat este necesară să fie interzise clauzele de confidențialitate salarială în contractele de muncă, încurajând astfel o cultură a transparenței și deschiderii. La fel, este recomandat ca în legislație să fie stipulat dreptul angajaților de a primi despăgubiri, care să acopere nu doar sumele neachitate, ci și bonusurile, plățile în natură, compensații pentru oportunitățile pierdute și prejudiciile morale, plus dobânzile de întârziere relevante.

Experții CPD recomandă adoptarea unei cote de reprezentare de 40% pentru membrii din sexul subreprezentat în consiliile de administrație și în poziții de lider. La fel, ei cred că este necesar să fie întreprins un set de măsuri pentru a diminua violența în baza de gen. O altă recomandare ține de deducerea suplimentară din impozit pentru părinții salariați care au copii la creșă, grădiniță sau școală. La fel, este necesară acordarea indemnizației pentru părinții solitari în mărime de 100% din salariul mediu al acestuia pentru zilele libere în care este sistată activitatea creșelor, grădinițelor și școlilor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.