logo

Efectele ploilor din ultima perioadă asupra culturilor agricole


https://www.ipn.md/ro/efectele-ploilor-din-ultima-perioada-asupra-culturilor-agricole-7967_1049153.html

Ploile care au căzut în ultimele zile au avut efecte benefice asupra culturilor agricole. Însă, acolo unde cantitățile de precipitații au fost în exces sau unde acestea au fost însoțite de vânt puternic și grindină, au fost provocate pagube. Totodată, sunt necesare măsuri de combatere a dăunătorilor pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor, și respectiv pierderile agricole.

Solicitat de IPN, Mihai Rapcea, vicedirector la Institutul Ștințifico-Practic de Horticultură și Tehnologia Alimentară, a spus că acolo unde a fost grindină, culturile au suferit, dar ploile au prins bine semănăturilor de primăvară – porumb, floarea-soarelui, chiar și grâu. Ploile au dus la și dezvoltarea culturilor legumicole.

Mihail Vronschih, șef de secției la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, a declarat pentru IPN că mai importante sunt măsurile care trebuie luate pentru a repara efectele pe termen lung acolo unde ploile au fost în exces. Potrivit lui, cantitatea de apă căzută a fost dublă față de normele anuale, și aceasta este bine, dar au fost locuri unde cantitatea precipitațiilor a fost de patru ori mai mare și acolo există probleme.

„De exemplu, în cazul culturilor de grâu sau de floarea-soarelui, recoltarea va fi mai greu de realizat. Mai întâi sunt necesare măsuri de stârpire a buruienilor care au crescut și s-au înmulțit din cauza ploilor. În lipsa unor astfel de măsuri, producția recoltată va fi mai mică și de o calitate mai slabă”, a mai spus Mihail Vronschih.

Un alt efect al ploilor abundente ar fi cel de „pătulire”. Culturile de orz sau de grâu s-ar putea apleca și ar fi acoperite de buruieni, făcând astfel imposibilă recoltarea. „Cele mai mici probleme se înregistrează momentan la culturile de porumb și sfeclă”, a spus Mihai Vronschih. Cantitatea mare de precipitații ar putea provoca îmbolnăvirea plantelor. În opinia sa, în acest caz sunt necesare măsuri de tratare a plantelor cu fungicide. În caz contrar, ar putea fi înregistrate pierderi agricole importante.

În ultima săptămână, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis mai multe avertizări de cod galben de vreme rea, în mai multe localități ale Republicii Moldova înregistrându-se ploi abundente și grindină. Și pentru ziua de vineri sunt prognozate descărcări electrice, averse, grindină și vijelii.