Circa 56% din persoanele care migrează din Republica Moldova sunt tineri, iar motivul ar fi perioada de tranziţie în care se află ţara. Chiar şi aşa, migraţia are şi efecte pozitive deoarece tinerii se dezvoltă şi acumulează experienţă. De această părere au fost unii oficiali, în cadrul conferinţei de presă dedicată Zilei Internaţionale a Tineretului care în acest an se desfăşoară cu genericul „Migraţia tinerilor: Mişcarea dezvoltării înainte”, transmite IPN.
Viceministrul tineretului şi sportului, Sergiu Stanciu, spune că Guvernul depune eforturi pentru ca tinerii să activeze în ţară, însă migraţia tinerilor în alte state reprezintă şi beneficii pentru economia şi dezvoltare ţării. Tineri se întorc în ţară cu un potenţial de devoltare şi experienţă de muncă care ulterior este implemetată. „În pofida riscurilor însoţite de acest fenomen, migraţia tinerilor se încadrează într-o perspectivă benefică pentru societate. Un exemplu ar fi promovarea mobilităţii tinerilor în scop educaţional şi cultural”, a spus viceministrul.
Coordonatorul rezident interimar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Polosa, este de părere că migraţia tinerilor este un fenomen natural. „Nu este nimic straniu în faptul că tinerii încearcă să-şi găsească un loc în viaţă diferit”, a spus Antonio Polosa. Oficialul a adăugat că odată întorşi în acasă tinerii sunt înarmaţi cu un avantaj competitiv de cunoştinţe şi experienţă de muncă. „Migraţia aduce orizonturi mai largi, dar totuşi aduce şi riscuri multiple cum ar fi trecerea ilegală peste hotare, munca la negru sau traficul de fiinţe umane”, a spus oficialul. Acesta a adăugat că factorii negativi ai migraţiei sunt generaţi de situaţia dificilă economică în care traiesc tinerii, iar în acest sens trebuiesc întreprinse acţiuni concrete.
Potrivit preşedintelui în exerciţiu al Consiliului Naţional al Tinerilor, Eduard Mihalaş, un factor pozitiv al migraţiei tinerilor sunt programele de mobilitate academică şi schimb de experienţă promovate de ţările europene. „Făcând faţă migraţiei, tinerii vin acasă cu noi idei, cu un bagaj de experienţă”, a spus Eduard Mihalaş.
Circa 320 de mii de persoane au emigrat din ţară anul precedent, 56% dintre care sunt tineri cu vârsta între 15 şi 34 de ani. La nivel internaţional, din numărul total de circa 200 de milioane de migranţi, 10% sunt tineri.