Eduard Muşuc susţine că excluderea sa din PSD este o reacţie la poziţia critică faţă de propunerea de a da în arendă Transnistria
https://www.ipn.md/ro/eduard-musuc-sustine-ca-excluderea-sa-din-psd-este-o-7965_975040.html
Eduard Muşuc consideră că decizia privind excluderea sa din Partidul Social Democrat (PSD) este ilegală şi este o reacţie la poziţia critică faţă de proiectul de reglementare a conflictului transnistrean, care prevede darea în arendă a Transnistriei pe 30 de ani Rusiei, transmite Info-Prim Neo.
Eduard Muşuc a declarat vineri, 10 aprilie, într-o conferinţă de presă că proiectul a fost lansat de preşedintele PSD, Dumitru Braghiş, la 20 martie, în nume propriu şi nu aparţine PSD. „PSD nu are nici o atribuţie la elaborarea şi difuzarea acestui document, care nu a fost nici examinat şi nici aprobat de vreun organ de conducere al partidului. Mai mult, acest document vine în contradicţie cu statutul, programul politic şi oferta electorală ale PSD, care au fost aprobate de Congresul şi Consiliului Naţional ale partidului”, a spus Muşuc.
Muşuc şi alţi doi membri ai Biroului politic al PSD – Igor Lupulciuc şi Victor Ciobanu – s-au desolidarizat de proiectul lansat de Braghiş şi au accentuat că difuzarea documentului a afectat grav imaginea partidului şi a influenţat negativ rezultatele obţinute de PSD la alegeri. „Calificăm documentul drept unul provocator, care vine în contradicţie flagrantă cu principiile PSD şi interesele naţionale ale R. Moldova, iar acţiunile domnului Braghiş – drept o trădare de neam şi ţară”, a spus Eduard Muşuc.
În ceea ce priveşte excluderea sa din PSD, Muşuc susţine că decizia luată de 10 membri ai Biroului politic al PSD este nulă din punct de vedere juridic. „Secretarul general al PSD este ales de Congres prin vot secret al delegaţilor pentru un mandat de 2 ani şi doar Congresul hotărăşte asupra activităţii desfăşurate de Consiliul Naţional, preşedintele şi secretarul general”, a explicat Muşuc.
Mai mult decât atât, Eduard Muşuc susţine că, în conformitate cu Statutul PSD, preşedintele partidului este obligat să-şi dea demisia în cazul în care formaţiunea nu are reprezentanţi în Parlament. Atribuţiile preşedintelui sunt preluate de secretarul general până la alegerea unui nou preşedinte la următorul Congres. „Dumitru Bragiş a recurs la o deplasare a accentelor pentru că, se ştie, cea mai bună apărare este ofensiva”, a menţionat Muşuc.
Ieri, 9 aprilie, Dumitru Braghiş a declarat pentru Info-Prim Neo că la baza acestei decizii stau „acţiunile lui Muşuc împotriva intereselor PSD, lucrul în favoarea altui concurent electoral în campania electorală şi stoparea lucrului agitaţional propagandistic în municipiul Chişinău”. Întrebat despre care alt partid este vorba, Braghiş a spus că „toată lumea ştie despre cine este vorba”. Dumitru Braghiş a anunţat vineri, 10 aprilie, declaraţii de presă pentru ora 13.00.
Eduard Muşuc a condus Partidul Social Democrat până în decembrie 2007, când formaţiunea s-a unificat cu Partidul Democraţiei Sociale, al cărui preşedinte era Dumitru Braghiş. Cu majoritatea absolută de voturi a delegaţilor, prin vot secret, preşedinte al Partidului Social Democrat unificat a fost ales Dumitru Braghiş. Eduard Muşuc a fost ales secretar general al partidului.