Procurorul general, Eduard Harunjen, a venit cu o reacţie la declaraţiile reprezentanţilor societăţii civile, semnatari ai unei declaraţii din 9 decembrie, prin care a fost dezaprobat modul în care a fost învestit în funcţia de procuror general. În mesajul său, procurorul subliniază că „concursul s-a desfăşurat transparent şi cu respectarea regulilor” şi se declară surprins de faptul că „niciuna dintre persoanele care critică atât de activ Procuratura Generala în spaţiul public nu s-a înscris la concurs”, transmite IPN.
„Ne-a surprins şi faptul că practic nimeni din reprezentanţii societăţii civile nu a dat curs invitaţiei noastre şi nu a participat la concursul pentru ocuparea funcţiilor de membri în cele trei colegii ale procurorilor, evitând astfel oportunitatea de a participa nemijlocit la gestionarea activităţii instituţiei”, menţionează Eduard Harunjen.
Potrivit procurorului general, pentru a reforma instituţia e nevoie şi de implicare directă, de asumare a unei funcţii de conducere, chiar dacă nu este un lucru prea confortabil. „Nimic nu este pierdut, societatea civilă este binevenită în continuare să se implice şi să genereze idei constructive, pe care le voi trata cu receptivitate. Referitor la investigaţia apărută în mass media despre averea mea, este absolut neserioasă şi, pe alocuri, amuzantă. Voi exemplifica prin doua momente: au fost publicate imagini cu solarul în care familia mea cultivă legume şi s-a spus că este o piscină acoperită, apoi au publicat imaginea şopronului unde sunt ţinute uneltele pentru grădinărit şi au spus că e baie finlandeză. Ce răspuns să dau la astfel de manipulări? Cel mult să-i invit pe autori să „înoate” printre roşii şi castraveţi sau sa facă baie finlandeza printre furci şi hârleţe”.
Potrivit procurorului general, sunt false şi informaţiile privind suprafaţa casei, modul de dobândire a terenului şi altele. „Şi mai grav este faptul că acest fals a fost făcut cu buna ştiinţă de către o instituţie de presă care pretinde că face investigaţii obiective şi independente”, a declarat Eduard Harunjen.
Acesta a mai spus că, atunci când a decis să candideze la funcţia de procuror general, a făcut-o conştient că nu există în activitatea sa vulnerabilităţi, pentru că înţelegea foarte bine ce urmează. În ultimii ani Procuratura Generala este permanent ţinta unor răfuieli între diferite grupări politice, de business, care uneori sunt promovate şi sprijinite de unele instituţii media şi anumiţi reprezentanţi ai societăţii civile.
Săptămâna trecută, mai multe ONG-uri au semnat o declaraţie prin care dezaprobă modul în care a fost învestit candidatul la funcţia de procuror general, Eduard Harunjen. Societatea civilă a declarat că numirea procurorului într-o asemenea grabă afectează grav încrederea în Procuratură şi alimentează suspiciunea că a fost făcută cu un scop ascuns.
Decretul de numire a procurorului general a fost semnat de preşedintele Nicolae Timofti pe 8 decembrie, a doua zi după anunţarea rezultatului concursului de selectare a candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.