logo

Eduard Harunjen: Sper că gestul meu să oprească atacurile furibunde asupra instituției


https://www.ipn.md/ro/eduard-harunjen-sper-ca-gestul-meu-sa-opreasca-atacurile-7965_1066740.html

Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general „întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului”, pe care o consideră „evident ilegală și anticonstituțională”. De asemenea, „pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori”. Într-o adresare publicată pe pagina web a Procuraturii Generale, Eduard Harunjen menționează că „demisionează cu onoare, demnitate și responsabilitate pentru activitatea instituției pe care a avut onoarea să o conducă”, transmite IPN.

„Sper că gestul meu să oprească atacurile furibunde asupra instituției, procurorii să fie lăsați să lucreze, să poată finaliza dosarele la care lucrează, inclusiv cele de răsunet, care îi vizează pe unii din zona politicului. Îmi doresc, de asemenea, ca decizia mea să aibă și rolul de a stopa acțiunile ilegale împotriva independenței funcționării Procuraturii Generale, să pună punct acestui mod de a subjuga politic instituțiile de drept”, declarară Eduard Harunjen.

Potrivit lui, „pe parcursul ultimelor luni procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent în cei 28 de ani de independență a statului, concertate în mod evident de grupuri de interese sau politicieni speriați de o procuratură profesionistă și independentă”. „De la atacuri mediatice și ponegrirea imaginii instituției procuraturii, evident orchestrate și sponsorizate de persoanele menționate, s-a ajuns la agresare fizică a procurorilor în plină stradă ziua în amiaza mare, s-a ajuns la devastarea și incendierea sediilor procuraturii, la amenințări cu răfuială și altele”, susține Eduard Harunjen.

În opinia sa, scopul nu este demiterea procurorului general, dar găsirea unei modalități prin care anumite dosare de rezonanță să poată fi revizuite și anulate pe un fals motiv legat de modul în care a fost numit procurorul general.

În mesajul său, Eduard Harunjen mai spune că prin hotărârea de marți a Parlamentului,  „politicienii care au votat această hotărâre absurdă nu au dorit să-și asume ei încălcarea legilor și a Constituției, dar au pus pe umerii șefului statului acest lucru”. „Știți la fel de bine ca și mine că nu puteți emite legal decretul de demitere a procurorului general în aceste condiții, nu puteți emite un decret contrar Constituției care să creeze cel mai periculos precedent din istoria activității Procuraturii Generale, prin care orice grup de politicieni să poată demite sau anula activitatea procurorului general în funcție de propriile interese și scopuri”, menționează Eduard Harunjen.

„Partidele vin și pleacă de la guvernare, iar un precedent de acest gen ar crea posibilitatea ca orice formațiune care vine la guvernare să-și poată numi procurorul general și să poată anula activitatea celuilalt precedent”, mai scrie fostul procuror general.

Președintele Igor Dodon a acceptat demisia lui Eduard Harunjen. „Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, menționează șeful statului într-o postare pe Facebook.

Igor Dodon publică și cererea de demisie a lui Eduard Harunjen, în care acesta invocă agravarea stării de sănătate, „ce are drept consecință imposibilitatea exercitării plenipotențiare a atribuțiilor funcționale”. 

 

Igor Dodon a semnat decretul de revocare a procurorului general Eduard Harunjen