logo

Editorii cer măsuri pentru asigurarea dezvoltării presei


https://www.ipn.md/ro/editorii-cer-masuri-pentru-asigurarea-dezvoltarii-presei-7967_1022815.html

Editorii presei scrise se adresează către autorităţi cu solicitarea de a întreprinde măsuri pentru asigurarea dezvoltării presei în Republica Moldova în scopul respectării drepturilor constitiţionale ale cetăţenilor la informaţie şi la exprimarea opiniei – valori indiscutabile într-o societate civilizată şi democratică. Aceștia au redactat o scrisoare deschisă în care subliniază că aceste drepturi pot fi garantate numai prin asigurarea unui acces permanent al cetăţeanului la diferite surse de informare, fie electronice (prin intermediul centrelor de emisie sau prin reţeaua internet) sau tipărite (prin intermediul serviciilor poştale de abonare şi a reţelelor de difuzare cu amănuntul), transmite IPN.

În scrisoarea adresată deputaţilor, miniștrilor, consilierilor municipali și administraţiei „Poștei Moldovei” se menţionează că majoritatea covârşitoare a ediţiilor periodice din Republica Moldova se află într-o situaţie economică extrem de dificilă, multe redacţii fiind în situaţia de pre-faliment, iar lipsa unor politici publice de stimulare a dezvoltării presei poate genera, în scurt timp, închiderea multor redacţii, ceea ce va afecta atât angajaţii ziarelor şi revistelor, cât şi cititorii consumatori de informaţie.

Unul din aspectele care îngreunează situaţia presei scrise din ţară şi care necesită o soluţionare urgentă este faptul că Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” este singurul agent economic care acordă servicii poştale pe întreg teritoriul ţării. „În anul curent se repetă situaţia când campania de abonare începe, însă editorii nu au avut posibilitatea să negocieze prevederile contractului de distribuţie pentru 2016, deoarece proiectul acestui contract nu a fost prezentat în prealabil, astfel nu au putut fi planificate costurile de abonare şi de vânzare cu amănuntul, iar acum „Poşta Moldovei” cere să fie semnate neîntârziat contractele. Încercările anterioare de a modifica unele prevederi ale contractului, în aşa fel încât acest document să ţină cont şi de interesele legitime ale editorilor, nu doar ale „Poştei Moldovei”, de asemenea nu s-au soldat cu succes din cauza nedorinţei întreprinderii de a negocia de pe poziţii egale cu editorii”, se menţionează în scrisoare.

O altă problemă care s-a acutizat în ultima perioadă este cea a distribuţiei cu amănuntul. Municipalităţile din toată lumea, în special în capitalele europene, se ocupă la modul serios de dezvoltarea acestor reţele. În municipiul Chişinău are loc procesul de reparaţie şi reconstrucţie a străzilor şi bulevardelor, iar prin dispoziţia primarului general toate unităţile comerciale din perimetrul străzilor în reconstrucţie, inclusiv cele specializate în difuzarea ediţiilor periodice, sunt evacuate, fără a se oferi garanţii că acestea vor fi reinstalate după finalizarea lucrărilor. Pentru a menţine reţelele de vânzare cu amănuntul şi a nu-i priva pe cetăţeni de dreptul de a se informa conform propriei alegeri, este important să fie garantată reamplasarea acestor chioşcuri după finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Vânzarea cu amănuntul a presei periodice în alte localităţi ale republicii de asemenea are loc cu mari probleme, în principal din cauza lipsei unei abordări strategice de stimulare a acestei activităţi importante.

Editorii din presa scrisă solicită Guvernului şi Parlamentului să purceadă la elaborarea transparentă şi participativă a unei strategii de lungă durată privind încurajarea dezvoltării presei periodice, inclusiv a difuzării acesteia la nivel naţional şi local, conform bunelor practici europene. De asemenea, solicită public Î. S. „Poşta Moldovei” să înceapă de urgenţă procesul de negociere cu editorii şi reprezentanţii acestora a contractului de distribuire a ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul pentru anul 2016, iar Guvernului să delege reprezentanţi la aceste negocieri pentru a garanta respectarea intereselor legitime ale editorilor. Totodată, solicită Consiliului municipal Chişinău să examineze situaţia reţelelor de chioşcuri din capitală şi să ajute la dezvoltarea şi modernizarea acestora.

Semnatarii scrisorii sunt: Asociaţia Presei Independente (API), „Moldpresa Grup” SRL, „Timpul de dimineaţă”, „Антенна”, „Труд7”, „Observatorul de Nord”. „Cuvântul”, „Unghiul”, Revista „ACASĂ”, „Gazeta de Sud”, „Cuvântul Liber”, „Экономическое обозрение Логос-пресс”, „Аргументы и факты в Молдове”, „Makler”, „Ziarul de Gardă”.