Economia Moldovei continuă să crească puternic, dar riscurile apar la orizont, FMI
https://www.ipn.md/ro/economia-moldovei-continua-sa-creasca-puternic-dar-riscurile-apar-la-7966_995852.html
Republica Moldova aspiră spre o mai mare integrare cu Uniunea Europeană şi a înregistrat o creştere economică robustă pe parcursul ultimilor doi ani, dar în acest moment se confruntă cu riscuri tot mai mari, pe de o parte cauzate de temperarea creşterii economice pe plan global şi continuarea crizei economice în Zona Euro, şi pe de altă parte din cauza necesităţii de a trece la treapta următoare în realizarea reformelor. Declaraţia a fost făcută de către şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru Republica Moldova, Nikolay Gueorguiev, în cadrul unui interviu pentru publicaţia „IMF Survey online”, citată de Info-Prim Neo.
Şeful misiunii a menţionat că performanţele economice bune pe parcursul a doi ani la rând se datorează, în mare măsură, politicilor de succes promovate de către Guvern în vederea stabilizării economiei şi îmbunătăţirii climatului de afaceri. Consumul privat, investiţiile şi exporturile au crescut puternic. Rata şomajului s-a redus, în acest moment constituind circa 5-6%, acesta fiind cel mai scăzut nivel din 2008 încoace.
Nikolay Gueorguiev a declarat că programul adoptat la începutul 2010 îşi propune patru obiective-cheie: 1. Restabilirea durabilităţii bugetar-fiscale, concomitent cu sporirea volumului investiţiilor publice şi asistenţei sociale direcţionate; 2. Menţinerea inflaţiei sub control şi restabilirea rezervelor internaţionale pentru a proteja economia în caz de şocuri externe; 3. Menţinerea stabilităţii financiare prin consolidarea cadrului de supraveghere bancară; 4. Sporirea capacităţii de creştere a economiei prin realizarea reformelor structurale.
„Până în acest moment au fost atinse rezultate foarte bune. Deficitul bugetar s-a redus cu două treimi în raport cu anul 2009, în mare parte datorită reducerii cheltuielilor guvernului cu peste 6% din PIB. În acelaşi timp, volumul investiţiilor publice a crescut cu aproape 20% în termeni reali. Şi cheltuielile legate de programele de asistenţă socială au sporit semnificativ”, a menţionat Nikolay Gueorguiev.
Întrebat care sunt riscurile potenţiale pentru Republica Moldova în anul 2012, Nikolay Gueorguiev a notat că principalul factor de risc este posibilitatea deteriorării în continuare a perspectivelor economiei globale. De exemplu, dacă o recesiune profundă în Uniunea Europeană ar afecta economia Rusiei şi Ucrainei, atunci Moldova va trece şi ea printr-o recesiune economică cauzată de reducerea puternică a volumelor remitenţelor, exporturilor şi afluxurilor de capital privat. În aşa fel s-ar exercita presiuni asupra bugetului şi, probabil, asupra băncilor, dacă debitorii lor nu reuşesc să ramburseze creditele luate.
Cât despre faptul că Guvernul îşi propune să asigure creşterea PIB cu 12 puncte procentuale şi reducerea sărăciei sub 15% din totalul populaţiei până la finele anului 2012, şeful FMI pentru Republica Moldova a declarat că aceste obiective sunt realiste. „Noua Strategie Naţională de Dezvoltare pentru anii 2012–2020 vine să ia locul strategiei precedente, care a expirat la finele anului trecut. Obiectivul principal este finalizarea procesului de transformare a Republicii Moldova într-o economie de piaţă pe deplin lucrativă”, a notat Gueorguiev.
În ceea ce priveşte rata sărăciei şi alte Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, Moldova deja a atins majoritatea obiectivelor intermediare pentru anul 2010. Cu certitudine, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru nul 2015 este posibilă, dacă va fi realizată cu succes Strategia Naţională de Dezvoltare, a conchis oficialul de la FMI.