logo

Ecologiştii din Moldova s-au solidarizat cu ecologiştii români pentru salvarea Roşiei Montana


https://www.ipn.md/ro/ecologistii-din-moldova-s-au-solidarizat-cu-ecologistii-romani-pentru-7967_1007092.html

Membrii Partidului Verde Ecologist şi membrii Centrului Naţional de Mediu din Republica Moldova s-au solidarizat cu Partidul Verde din România şi au organizat vineri, 9 august, un flash-mob în faţa Ambasadei României. Aceştia au protestat împotriva utilizării cianurii pentru dobândirea aurului în Roşia Montana şi au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, să ia atitudine fermă în acest sens. În aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, ecologiştii din România au protestat în faţa Guvernului român, transmite IPN.

Preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohniţchi, a declarat presei că ecologiştii din Moldova sprijină în totalitate campania „Slavaţi Roşia Montana” şi activiştii ecologişti ce de-a lungul anilor luptă pentru păstrarea patrimoniului natural al României şi respectarea drepturilor oamenilor din zonă.

„Considerăm distrugerea patrimoniului eco-cultural, prin nimicirea monumentelor istorice şi naturale, o crimă care nu poate avea loc în secolului al XXI-lea, într-o ţară membră a Uniunii Europene”, a spus Anatolie Prohniţchi.

Preşedintele Centrului Naţional de Mediu în Republica Moldova, Ina Coşeru, a spus că este un pericol pentru oameni folosirea cianurii pentru dobândirea aurului. „Este important să se ia o decizie în privinţa aceste metode care nu este deloc ecologică şi poate distruge o bună parte a mediului. Trebuie să conlucrăm împreună toţi ecologiştii, oamenii trebuie să înţeleagă cât de periculos este acest lucru”, a spus Ina Coşeru.

Roşia Montana este o localitate minieră din Munţii Apuseni, judeţul Alba, Transilvania, România. Râul Roşia este bogat în minerale. Satul are o cantitate de aur enormă, de aceea o mare parte din Roşia Montana a fost cumpărată de compania de minerit canadiană în 1997. Proiectul include distrugerea unei mari părţi din sat pentru a se putea crea lacuri cu cianură, lacuri care pot să aibă consecinţe dezastruoase asupra naturii şi oamenilor care locuiesc în zonă.