Ecologiştii consideră că Planul de acţiuni pentru implementarea SND nu acordă suficientă importanţă problemelor de mediu
https://www.ipn.md/ro/ecologistii-considera-ca-planul-de-actiuni-pentru-implementarea-snd-nu-7967_968213.html
Ecologiştii consideră că Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare (SND) nu acordă suficientă importanţă problemelor de mediu, transmite Info-Prim Neo. În cadrul unei mese rotunde marţi, 29 ianuarie, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de mediu au făcut evaluarea strategică de mediu a Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare 2008-2011.
Preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din R. Moldova, Vladimir Garaba, a pledat pentru excluderea din Plan a unor acţiuni prevăzute precum: desecarea solurilor, curăţarea canalelor de desecare, defrişarea plantaţiilor multianuale cu includerea terenurilor în circuitul agricol, pe motiv că aceste măsuri sunt totalmente anti-ecologice. Referindu-se la intenţia autorităţilor de a crea Zona Economică Liberă „Aeroportul Mărculeşti”, Vladimir Garaba a reamintit că subteranul din această zonă este poluat cu substanţe petroliere. Depoluarea zonei va necesita investiţii foarte mari şi va dura circa 20 de ani, a menţionat sursa citată.
Prof. univ. Valentin Bobeică a remarcat că autorităţile ar trebui să efectueze examinarea ecologică a teritoriilor înainte de a recurge la acţiunile de reconstrucţie a drumurilor, prevăzute în plan. Valentin Bobeică şi-a exprimat temerea că lucrările de curăţare şi adâncire a albiei râului Prut, cu scopul de a-l transforma într-o arteră de transport naval, vor constitui doar un pretext pentru extragerea nisipului şi prundişului, ceea ce poate duce la schimbarea configuraţiei râului şi distrugerea hidrosferei. Totodată, ONG-urile de mediu şi-au exprimat îngrijorarea faţă de procesul de proiectare şi construcţie a tronsonului de cale ferată Giurgiuleşti-Cahul. Ecologiştii consideră că exploatarea şi construcţia segmentului va creşte pericolul inundaţiilor unei părţi a luncii Prutului, va spori riscul eroziunii solurilor şi a rocii materne, şi va avea un impact negativ asupra biodiversităţii acvatice.
Analizând acţiunile ce se referă la reglementarea conflictului transnistrean, preşedintele ONG „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi, a menţionat că ecologia ar trebui să fie una dintre priorităţi în eforturile de reîntregire a statului. Ameliorarea situaţiei de mediu în bazinul fluviului Nistru este un domeniu mult mai atractiv pentru populaţia din regiunea transnistreană decât lozincile despre democratizarea ţării sau dezarmare pe care populaţia practic nu le înţelege, consideră Ilia Trombiţchi. Preşedintele „Eco-Tiras” susţine că este nevoie să se acorde mai multă atenţie ameliorării situaţiei bazinului râului Nistrului, să fie eficientizat managementul landşafturilor pentru micşorarea eroziunea solului, să fie majorate suprafeţele forestiere. În general, în Planul de acţiuni şi în Strategie nu se dă prea mare importanţă problemelor de mediu, spune Ilia Trombiţchi.
Pe de altă parte, şefa Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare a Ministerul Economiei şi Comerţului, Natalia Catrinescu, a declarat că la elaborarea Planului s-a ţinut cont de acţiunile de mediu, ecologia fiind trecută ca un fir roşu prin toate acţiunile preconizate.
Strategia Naţională de Dezvoltare pe anii 2008-2011 a fost aprobată de Parlament în decembrie 2007 şi promulgată de către preşedinte la 18 ianuarie curent. SND constituie documentul intern principal de planificare strategică pe termen mediu, care stabileşte direcţiile prioritare de dezvoltare a R. Moldova până în anul 2011 şi acţiunile necesare pentru realizarea sarcinilor trasate în acest sens. Obiectivul fundamental al Strategiei este crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei prin asigurarea unei creşteri economice continue şi durabile.