logo

Eco-inovarea, o soluție sustenabilă pentru IMM-urile din Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/eco-inovarea-o-solutie-sustenabila-pentru-imm-urile-din-7966_1096086.html

Ecologizarea economiei moldovenești nu este un lux, este o necesitate. Este esențial ca actorii economici să-și ecologizeze afacerile pentru a putea concura pe piețele internaționale, inclusiv pentru a exporta în UE. Despre potențialul de integrare a eco-inovării în modelele de afaceri ale IMM-urilor locale s-a discutat în cadrul Atelierului de lucru național „Promovarea eco-inovării în cadrul IMM din Moldova”, transmite IPN.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pântea, a declarat că „promovarea implementării eco-inovațiilor în activitatea întreprinderilor reprezintă una dintre cele trei domenii prioritare ale Programului de ecologizare a IMM-urilor, prin intermediul căruia statul și Uniunea Europeană susține dezvoltarea capacităților antreprenoriale privind adaptarea proceselor de producție și a serviciilor pentru sustenabilitatea socială și de mediu. Adaptarea practicilor eco-inovative va favoriza dezvoltarea companiilor și va oferi un potențial sporit pentru a face față presiunii concurențiale existente atât pe piața locală, cât și externă”.

Ministrul mediului, Rodica Iordanov, a declarat că selectarea sectoarelor prioritare propuse pentru promovarea eco-inovațiilor în Moldova – industria textilă și industria de producere a vinului – nu a fost întâmplătoare. „În aceste ramuri ale economiei există un potențial enorm de dezvoltare și promovare a economiei verzi și circulare, de reducere și valorificare a deșeurilor, de eliminare a poluării solului și apelor, de promovare a produselor și serviciilor ecologice, de creare a noilor locuri de muncă și de atragere a investițiilor verzi”, a spus Rodica Iordanov.

Șeful adjunct al secției cooperare în cadrul delegației UE în Republica Moldova, Adam Grodzicki a declarat că integrarea circularității și a gândirii bazate pe ciclul de viață în afaceri este importantă pentru a proteja mediul și a gestiona resursele naturale într-un mod sustenabil. „Este esențial pentru actorii economici să își ecologizeze afacerile pentru a putea concura pe piețele internaționale, inclusiv pentru a exporta în UE. Ecologizarea economiei moldovenești nu este un lux, este o necesitate pentru asigurarea prosperității și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a spus Adam Grodzicki.

Programul EU4Environment și-a propus să ajute șase dintre țările Parteneriatului estic al UE, inclusiv Republica Moldova, să își păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea oamenilor în ceea ce privește mediul. Astfel, în cadrul programului, ODA și experții UNEP au asistat opt IMM-uri din Republica Moldova să fie evaluate după metodologia UNEP, iar cinci IMM-uri au beneficiat de asistență în elaborarea de noi strategii de dezvoltare în vederea integrării eco-inovării în modelele lor de afaceri. Este vorba despre companii din două sectoare identificate drept cele mai promițătoare pentru a extinde măsurile de eco-inovare: agricultura și industria textilă.