logo

Echipe multidisciplinare, instruite în prevenirea accidentelor la copii


https://www.ipn.md/ro/echipe-multidisciplinare-instruite-in-prevenirea-accidentelor-la-copii-7967_1028226.html

Echipele multidisciplinare pentru prevenirea accidentelor casnice au început instruirea pentru calitatea de formatori. Astfel, pe 1, 5 şi 6 iulie, specialiştii responsabili de promovarea sănătăţii şi specialiştii principali în asistenţa mamei şi copilului din raioanele republicii acumulează cunoştinţe despre prevenirea accidentelor la copii, în cadrul unor module de instruire care se desfăşoară la Chişinău, transmite IPN.

Formatorii vor transmite mai departe aceste informaţii medicilor de familie şi asistenţilor medicali, în cadrul unor instruiri la nivel local care vor fi desfăşurate în premieră de către centrele de sănătate publică teritoriale, în baza unui ordin al Ministerului Sănătăţii.

Scopul instruirilor locale este de a aprofunda cunoştinţele personalului medical privind informarea părinţilor cu copii de 0-5 ani despre riscurile de accidentare la copiii şi metodele de prevenire a acestora. De asemenea, va fi prezentat, pentru a fi pus în aplicare, un nou mecanism de asigurare cu materiale informative a cabinetelor medicilor de familie, în care rolul centrelor de sănătate publică este de centru de resurse informaţionale în prevenirea accidentelor la copii.

Consultantul în comunicare al Proiectului REPEMOL, Natalia Dinu, a menţionat, în cadrul primei instruiri, că „dacă până acum activităţi de informare pentru prevenirea accidentelor la copii adresate părinţilor s-au efectuat, în mod organizat, doar prin intermediul campaniilor de comunicare, acum, odată cu semnarea Ordinului 251-A, coordonarea intervenţiilor de promovare a sănătăţii la tema prevenirii accidentelor la copii a trecut în seama centrelor de sănătate publică teritoriale şi a sistemului de medicina primară”. Reprezentantul REPEMOL a mai menţionat că acesta e un pas semnificativ pe care statul îl face în a intensifica acţiunile de prevenire a accidentelor la copii, în efortul de a reduce mortalitatea la categoria cea mai vulnerabilă - copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 5 ani.


Natalia Silitrari, şefa Centrului de promovare a sănătăţii şi comunicare a Centrului Naţional de Sănătate Publică, a menţionat că prin aceste acţiuni se fac paşi către crearea unui mecanism de prevenire a accidentelor la copii, în format de echipă multidisciplinară. „Prin demararea acestor instruiri, se va reuşi o conjugare  a eforturilor comune  dintre Serviciul de Supraveghere de Stata a Sănătăţii Publice şi Asistenţa Medicală Primară pentru a preveni cazurile de accidente casnice la copii, inclusiv accidente rutiere. Există o necesitatea stringentă de a întreprinde aceste acţiuni în comun la nivel de comunitate, implicând şi alţi actori, cum ar fi: autorităţile locale, asistenţa socială, poliţia, etc., deoarece traumatismele la copii este a 3-a cauză de mortalitate, care poate fi prevenite prin comunicarea sistematică a părinţilor despre necesitatea supravegherii copiilor”.

Instruirile sunt efectuate cu suportul Proiectului REPEMOL – Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.