logo

Echipamente de ultimă generație pentru 7 laboratoare de la UTM


https://www.ipn.md/ro/echipamente-de-ultima-generatie-pentru-7-laboratoare-de-la-7967_1107557.html

La Universitatea Tehnică a Moldovei au fost inaugurate șapte laboratoare științifico-didactice, dotate cu echipamente de ultimă generație. Echipamentele au fost achiziționate din contul a două granturi, în valoare totală de peste 5,6 milioane de euro, oferite universității în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, finanțat de Banca Mondială, transmite IPN.

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a declarat în cadrul evenimentului de lansare a laboratoarelor că este implementat un proiect de 25 de milioane de euro, din care beneficiază și UTM, iar investițiile sunt direcționate în special spre laboratoare. Proiectul va fi extins anul viitor cu încă 30 de milioane de euro, o bună parte din fonduri urmând să fie alocate pentru Universitatea Tehnică. Aceste resurse vor fi destinate atât cercetării, cât și modernizării căminelor.

Prezentă la eveniment, Ligia Deca, ministrul educației din România, a declarat că în învățământul superior motivele de conectare la familia europeană sunt numeroase, de la capacitatea de a investi și a prelua exemple de bună practică, până la mobilitățile extraordinare de care beneficiază mulți studenți și profesori. „Ne propunem, pe viitor, un program Erasmus românesc, prin care cadre didactice din Republica Moldova să vină pentru perioade scurte de timp în universitățile din România, beneficiind de indemnizații și cazare, pentru a întări legăturile dintre instituțiile noastre. Aceste programe de mobilitate generează relații sociale, proiecte de cercetare cu fonduri europene și apartenența la alianțe universitare europene. Sper ca, în viitor, să avem diplome europene emise de universitățile din ambele țări”, a notat oficiala.

Din resursele alocate în cadrul proiectului, UTM a mai lansat și două programe noi de studii, unul dintre care se referă la tehnologii digitale în fabricație, iar altul reprezintă un curriculum inovator pentru domeniul general de studii „Inginerie și activități inginerești”, orientat spre necesitățile pieței muncii și care ar răspunde la vulnerabilitățile legate de schimbările climatice.