logo

Echipament sportiv pentru 11 grădinițe din țară, cu sprijinul UNICEF și FMF


https://www.ipn.md/ro/echipament-sportiv-pentru-11-gradinite-din-tara-cu-sprijinul-unicef-7967_1043925.html

La început de an școlar, copiii din 11 grădinițe din toată Moldova vor beneficia de echipament sportiv, inclusiv echipament sportiv pentru copii cu cerințe speciale, datorită unui proiect implementat de Federația Moldovenească de Fotbal, în parteneriat cu UNICEF în Moldova. Echipamentul sportiv procurat include mingi, porți, dar și unele articole pentru copii cu nevoi speciale, cum ar fi discurile de echilibru și discurile tactile, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă UNICEF Moldova se menționează că proiectul „Prin fotbal să creștem sănătoși” sprijină includerea copiilor cu cerințe speciale în instituțiile preșcolare, încurajând interesele copiilor pentru sport și un stil de viață sănătos prin practicarea activităților de fotbal și a jocurilor sportive.

Seturile de echipament sportiv au fost ridicate de reprezentanții celor 11 instituții de învățământ preșcolar, în cadrul unei ședințe de lucru care a avut loc la stadionul Zimbru și care a inclus și câteva sesiuni informative din partea psihologilor și kinetoterapeuților.

„Deoarece sportul este inclusiv, cu ajutorul lui, în grădinițe, putem elimina obstacolele care stau în fața educației inclusive”, a declarat Desiree Jongsma, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova. Toți pot participa la un joc sportiv și toți jucătorii sunt egali în sport. Toți sunt coechipieri și împărtășesc același scop – să joace și, în cele din urmă, să câștige prietenii.

„Este un proiect prin care ne propunem să creștem o societate sănătoasă, cu un mod sănătos de viață. Important este că copiii cu cerințe speciale au o posibilitate în plus de a fi integrați în societate”, a spus Dragoș Hâncu, vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal.

„Cu cât mai mica este vârsta, cu atât mai mare este efectul asupra dezvoltării personalității”,  a spus Vasile Onica, specialist la Direcția sport a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Virginia Rusnac, directoarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, susține că educația incluzivă nu trebuie să înceapă într-o sală de clasă. Potrivit ei, incluziunea trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, învățându-i pe copii empatia.

Potrivit estimărilor existente, în lume există cel puțin 93 de milioane de copii cu dizabilități. Ei sunt adesea săraci, au un acces redus la servicii medicale și educaționale, iar vocile lor nu sunt adesea auzite în societate. De multe ori ei sunt supuși unui risc mai mare de abuz fizic.

Inițiativa de donare a echipamentelor a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Elveției și de către Fondul de Responsabilitate Socială prin fotbal UEFA Hat Trick.