logo

Echipament nou pentru spitalele raionale Cahul și Ștefan Vodă, cu suportul Japoniei


https://www.ipn.md/ro/echipament-nou-pentru-spitalele-raionale-cahul-si-stefan-voda-7967_1077572.html

Spitalul raional Cahul și Spitalului raional Ștefan Vodă au procurat echipamente medicale moderne în cadrul a două proiecte finanțate de către Guvernul Japoniei, prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, transmite IPN.

Directorul Spitalului raional Cahul, Oleg Crăciun, a declarat, în cadrul ceremoniei online de finalizare a proiectelor, că spitalul a avut posibilitatea să un videogastroduodenoscop, un videobronhoscop, două sisteme endoscopice video și un electrocoagulator. Managerul spitalului spune că este o achiziție importantă pentru a crește capacitatea spitalului de a face investigații endoscopice și tratament minim invaziv. Al doilea bronhoscop achiziționat în cadrul proiectului este folosit actualmente pentru pacienții în stare gravă din Secția de Terapie Intensivă. Echipamentele au fost procurate în baza unei licitații publice și au costat 76,7 mii de dolari.

Anatolie Balanețchi, directorul spitalului raional Ștefan Vodă, și-a exprimat înalta considerațiune pentru aportul poporului japonez la fortificarea capacității instituționale a spitalului și prestarea unor servicii de înaltă performanță, îndeosebi în perioada pandemiei. Din partea Guvernului Japoniei au fost investiți în proiect 79,3 mii de dolari sub formă de grant. Contribuția consiliului raional a fost de 350 de mii de lei, iar a spitalului raional – 39 de mii de lei. Acești bani au fost folosiți pentru procurarea unui generator de oxigen, microscop, trei tipuri de analizatoare (hematologic, de urină și biochimic), un coagulometru, o centrifugă un frigider de laborator, mobilier pentru laborator și un ultrasonograf.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, și-a exprimat gratitudinea față de oamenii care au depus eforturi pentru realizarea celor două proiecte. Diplomatul a remarcat că ar fi vrut personal să vadă realizările din cadrul proiectului, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza pandemiei. Ambasadorul a rugat managerii instituțiilor medicale să folosească echipamentele procurate prin programul „Kusanone” cu maximă eficiență. „Aceste granturi au fost oferite din contul impozitelor achitate de către poporul japonez, de aceea vă rog să considerați acest ajutor „Kusanone” ca încă un semn de prietenie din partea poporului japonez”, a adăugat ambasadorul.

Secretarul de stat la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Alexandru Holostenco, a remarcat că Guvernul Japoniei a fost și rămâne un partener de încredere pentru sistemul de sănătate din Moldova. Pe parcursul mai multor ani, colaborarea în cadrul programului „Kusanone”, finanțat de Guvernul Japoniei, a adus beneficii multiple și a demonstrat că un parteneriat înseamnă încredere reciprocă, respect și îndeplinirea angajamentelor. Potrivit secretarului de stat, datorită acestui proiect, în multe din instituțiile medicale din țară avem echipamente performante, care contribuie la creșterea calității actului medical și la salvarea vieții pacienților.

Republica Moldova este beneficiară a programului „Kusanone” din 2008.