logo

Ecaterina Mardarovici: Necesitățile ţării nu se reflectă în ceea ce promovează partidele politice


https://www.ipn.md/ro/ecaterina-mardarovici-necesitatile-tarii-nu-se-reflecta-in-ceea-ce-promoveaza-pa-7978_1038486.html

Necesitățile de astăzi ale Republicii Moldova nu se reflectă în ceea ce promovează partidele politice. La ziua de azi, partidele de la guvernare au un mesaj convingător pe exterior, pentru partenerii de dezvoltare, dar în ceea ce privește cetățenii, mesajul nu este în interesul lor, se cere a fi reformulat. Declarația a făcut-o Ecaterina Mardarovici, președinta executivă a a Platformei pentru Egalitate de Gen, la dezbaterile publice cu tema: „Poziția de start a formațiunilor politice și eventualilor candidați independenți pe platformă pro-europeană oficială în prag de an electoral”, ediția a 84-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertei, pe parcursul celor doi ani în care actuala guvernare se află la cârma țării nu au fost resimțite mari divergențe ideologice, chiar dacă doctrinele PDM și a PPEM sunt de stânga și, respectiv, de dreapta. Ea susține că problema numărul unu în Republica Moldova este nedreptatea. Pentru a combate acest fenomen, partidele politice trebuie să găsească o soluție, iar acest lucru trebuie să se întâmple în campaniile electorale. „Noi nu am scăpat încă de mentalitatea că trebuie „să fim sub aripa cuiva”. Noi avem un electorat diferit. Teoriile care au fost dezvoltate până acuma nu se aşează chiar bine asupra situației de astăzi din Republica Moldova”, a spus experta.

Potrivit Ecaterinei Mardarovici, partidele politice și-au inclus în platformele electorale domeniul „geopolitica” pentru a satisface cererea alegătorului. „Cererea vine de la alegător, iar partidele politice și politicienii exploatează această cerere. În Republica Moldova astăzi conflictele dintre opoziție și guvernare nu s-au axat atât pe geopolitică și ideologii, cât pe lupta contra unor politicieni”, spune expertul.

Ecaterina Mardarovici spune că, indiferent de cât de aprigă este lupta politică, partidele de la guvernare trebuie să „plece urechea” la unele lucruri pe care le promovează partidele din opoziţia pro+europeană. Potrivit ei, sarcina celor de la guvernare este să facă pași consolidați cu acțiuni respectuoase. „Ceea ce lipsește din punctul meu de vedere, este că aceste acțiuni nu sunt întotdeauna cu un respect pronunţat și ar putea să nu-i convingă pe ceilalți să aibă încredere în aceste oferte electorale”, a declarat Ecaterina Mardarovici.

Experta a atenționat asupra faptului că în cazul în care la alegerile parlamentare din 2018 va fi implementat sistemul de vot mixt, lucrurile în Republica Moldova vor merge pe cale greșită. Expertul recomandă ca acesta să nu fie aplicat din 2018, dar după un ciclu electoral, deoarece partidele politice nu sunt chiar pregătite pentru acest nou sistem. „Pentru alegători sună frumos, dar politicienii trebuie să gândească în interesul ţării. Neaplicarea în 2018 ar oferi o șansă tuturor. Aceste lucruri greșite costă de multe ori scump ţara. Acum avem o stare de spirit cine pe cine. Amânarea implementării ar putea crea oportunităţi pentru comunicarea dintre partidele pro-europene de la guvernare şi din opoziţie. Acest lucru ar fi în interesul partidelor de la guvernare și în interesul Republicii Moldova”, a spus Ecaterina Mardarovici.

Dezbaterile publice „Poziția de start a formațiunilor politice și eventualilor candidați independenți pe platformă pro-europeană oficială în prag de an electoral”, ediția a 84-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel. Aceasta este cea de-a patra și ultima dezbatere din mini-cilul desfășurat de IPN zilele acestea cu participarea reprezentanților formațiunilor politice de pe patru platforme politice de bază.