logo

Ecaterina Mardarovici: Le spun politicienilor să nu mai facă ministerele colorate


https://www.ipn.md/ro/ecaterina-mardarovici-le-spun-politicienilor-sa-nu-mai-faca-ministerele-7978_1017322.html

Preşedinta Consiliului Naţional al ONG-urilor, Ecaterina Mardarovici, le sugerează politicienilor care negociază formarea majorităţii parlamentare să nu mai „coloreze” ministerele, ci să stabilească din start că orice ministru numit trebuie să reprezinte întreaga coaliţie şi nu doar partidul care l-a înaintat. Opinia a fost exprimată la dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova la care au participat reprezentanţii mai multor platforme ale societăţii civile din Moldova.

„Politicienii cel puţin trebuie să pună cap la cap promisiunile ca să vadă unde se va ajunge cu NATO sau fără, înainte sau înapoi etc. Cu regret clasa politică din Moldova cu greu scapă de anumite apucături. Partenerii de negocieri se gândesc mai mult la acele portiţe pentru a-i trage în ţeapă pe ceilalţi parteneri. Ar fi trist dacă se va întâmpla şi de această dată acest lucru, iar secretomania ne face să credem că e posibil. Greşeala care se face în Moldova de 20 de ani nu este împărţirea ministerelor, ci că nu se înţelege că ministrul delegat trebuie să reprezinte toată coaliţia”, a remarcat Ecaterina Mardarovici.

Preşedinta Consiliului ONG-urilor le-a transmis politicienilor mesajul că se aşteaptă ca aceştia „să nu mai facă ministere albastre, verzi, roşii etc. şi să avem o guvernare fără tăieri de panglici că deja poporul a obosit de astfel de evenimente”.

Dezbaterea cu tema: „Societatea şi clasa politică însuşesc nesatisfăcător caracterul public al negocierilor pentru crearea coaliţiei guvernamentale: motive, pericole, soluţii” este ediţia a XXXVI-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.