logo

Ecaterina Mardarovici, despre recomandările partenerilor de dezvoltare în asigurarea egalității de gen


https://www.ipn.md/ro/ecaterina-mardarovici-despre-recomandarile-partenerilor-de-dezvoltare-in-asigura-7978_1018911.html

Recomandările partenerilor de dezvoltare în ceea ce priveşte acţiunile de scurtă durată la capitolul asigurării egalităţii de gen pot fi îndeplinite dacă va exista voinţă politică. De această părere este Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, contactată de IPN. 

Recomandările se regăsesc în Nota informativă prezentată Guvernului de la Chișinău pe 4 martie. „În 100 de zile aceste condiţii pot fi parţial îndeplinite pentru că pachetul legislativ ce include cota reprezentării femeilor în politică, combinată cu amplasarea pe listele candidaților, deja a fost votat în prima lectură de către Parlament”, a declarat Ecaterina Mardarovici, remarcând că sugestia partenerilor de dezvoltare este ca guvernarea să voteze în variantă finală legile vizate, ca să fie oferite şanse egale femeilor să participe la alegerile locale ce se apropie.

Potrivit directoarei Clubului Politic 50/50, îndeplinirea recomandărilor partenerilor de dezvoltare, în special în ceea ce priveşte acţiunile pe termen scurt, nu cer cheltuieli financiare, ci doar voinţă politică şi înţelegere. Moldova a făcut primii paşi în stabilirea cotei de 30% de reprezentare a femeilor în politică, însă se cere adoptarea în a doua lectură a pachetului legislativ. Propunerile ţin nu doar de cotă, dar şi de locul femeilor pe lista partidelor, iar fără această prevedere nu poate fi asigurată participarea echilibrată la nivel naţional și local a femeilor în viaţa politică.

Ecaterina Mardarovici a salutat şi îndemnul partenerilor de dezvoltare în partea ce ţine de concediul paternal şi a spus că se exagerează cu costurile de implementare a respectivului proiect, or UE a alocat foarte multă susţinere pentru a acoperi toate cheltuielile, fiind un concediu necesar în prima lună după naşterea copilului, şi este un lucru firesc să fie asigurat acest drept.

Recomandările partenerilor de dezvoltare la capitolul asigurării egalităţii de gen vin în contextul unor constatări că în Moldova reprezentarea femeilor în politică şi la nivel decizional este sub standardul internaţional. Parlamentul a votat în primă lectură, pe 17 iulie 2014, stabilirea unei cote de reprezentare de 30% a femeilor pe listele electorale.