logo

Ecaterina Mardarovici: Chișinăuienii trebuie să-și ia o pauză până la următoarele alegeri


https://www.ipn.md/ro/ecaterina-mardarovici-chisinauienii-trebuie-sa-si-ia-o-pauza-pana-7978_1037881.html

Cetățeanul municipiului Chișinău trebuie să-și ia o pauză până la următoarele alegeri, să analizeze foarte bine toate circumstanțele și să-și asume următorul vot. Până la urmă, responsabil de situația din oraș nu este doar primarul general, ci întreg Consiliu municipal Chișinău, reprezentat de mai multe formațiuni politice. De această părere este directoarea executivă a Platformei pentru Egalitate de Gen, experta Ecaterina Mardarovici, participantă la dezbaterile publice cu tema: „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Ecaterina Mardarovici a menționat că alegătorii lui Dorin Chirtoacă și el inclusiv, sunt cei care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru greșelile admise în administrare și pentru ceea ce nu s-a realizat. Potrivit expertei, nu este posibil să mergi la urnele de vot la referendum, pentru că o fracțiune din CMC își dorește revocarea. Totodată, nu este corect, în viziunea sa, faptul că primarul suspendat nu poate participa la campania electorală pentru a-și prezenta poziția. Mai mult, Ecaterina Mardarovici susține că dacă este vorba despre imoralitate, care se invocă în cazul lui Dorin Chirtoacă de către inițiatorii referendumului, este cazul să fie demisă întreaga clasă politică – de sus până jos.

Experta susține că din argumentele ambelor tabere – PSRM și PL, reiese că ambele părți le doresc binele cetățenilor din Chișinău, însă cea mai mare problemă la nivelul Consiliului municipal Chișinău rămâne a fi lipsa de comunicare. În opinia sa, pentru faptul că s-a ajuns la referendum, este vina ambelor tabere, PSRM care sunt inițiatorii și care sunt în opoziție, dar și PL, în frunte cu primarul general, pentru că nu a reușit să atragă o parte din consilieri în procesul de administrare.

În cadrul discuțiilor aprinse de la dezbateri, directoarea executivă a Platformei pentru Egalitate de Gen, l-a acuzat pe liderul Fracțiunii PSRM, Ion Ceban, că nu are cultură politică, deoarece nu poate asculta și nici nu poate da o replică constructivă și această comunicare defectuoasă are loc și la nivelul autorităților municipale. În opinia sa, cea mai mare problemă în politica moldovenească este faptul că politicienii nu au învățat să piardă, iar în cazul în care pierd, nu știu a contribui la administrare.

Ecaterina Mardarovici a mai spus că la nivelul autorităților municipale, între legislativ și executiv, există un blocaj, în rezultatul căruia au de suferit doar cetățenii. În opinia sa, se atestă ceva în neregulă în activitatea CMC și în aceste condiții în care nu există nici argumente sociale, nici economice pentru acest referendum, este cazul să fie dizolvat Conciliul municipal.

Dezbaterile publice „Referendum anti-Chirtoacă: mergem – boicotăm, unde si de ce punem bifa?”, constituie ediția a 79-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.