E timpul ca ştirile pozitive despre copii să ia locul reportajelor de la accidente şi înmormântări
https://www.ipn.md/ro/e-timpul-ca-stirile-pozitive-despre-copii-sa-ia-locul-reportajelor-de-la-acciden-7967_994954.html
[Ştire Info-Prim Neo din ciclul „2011: cum a fost şi cum n-a fost”.] Reluare din 21 decembrie
{Drepturile copilului: an plin de reuşite şi neîmpliniri, în viziunea lui Igor Guzun, specialist în comunicare}
Drepturile copilului în Moldova au avut în 2011 o agendă plină: atât de reuşite, cât şi de neîmpliniri. Dacă reuşite sunt mai multe, atunci neîmplinirile sunt oarecum mai vechi, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul agenţiei de comunicare „URMA ta”, Igor Guzun.
„Mi-ar plăcea să văd mai mulţi copii şi adolescenţi în mass-media cu îngrijorările şi succesele lor, nu doar ca victime în reportaje zguduitoare de la accidente şi înmormântări. Am sentimentul şi înţelegerea mai multor colegi din diverse domenii că este acum timpul şi pentru ştiri pozitive, mai ales despre copii şi adolescenţi”, a menţionat Igor Guzun.
La reuşitele anului Igor Guzun trece faptul că subiectul drepturilor copilului s-a aflat, mai mult sau mai puţin constant, în prim-planul acţiunilor unor ONG-uri şi organizaţii internaţionale. „Câteva iniţiative – de eliminare a muncii copilului, un internet sigur pentru copii, de prevenire a violenţei împotriva copilului, de combatere a exploatării sexuale sau de sprijin pentru copiii singuri acasă – sunt câteva dintre temele care îmi vin primele în minte atunci când privesc retrospectiv anul 2011. Ceea ce mai putem trece la reuşite este că la subiectul promovării drepturilor copilului s-a asociat, îmi pare, mai multă lume: de la media până la agriculturi şi de la profesionişti în diverse domenii până la copii şi tineri”, a menţionat Igor Guzun.
Specialistul în comunicare spune că cel mai mult l-a marcat în 2011 studiul „Necesităţile specifice ale copiilor şi vârstnicilor lăsaţi fără îngrijirea membrilor de familie plecaţi la muncă peste hotare”. „Istoria dramatică a emoţiilor şi situaţiilor de viaţă, sentimentelor şi resentimentelor, trăirilor şi retrăirilor copiilor şi bătrânilor afectaţi de migraţie se regăsesc în acest studiu. Cercetarea este produsul mai multor oameni, instituţii şi agenţii şi mărturisesc că sunt onorat că am fost asociat, în calitate de redactor de text, la acest efort comun. Este recomandarea mea pentru lectură, uneori deloc uşoară, pentru oamenii care acceptă că fiecare copil are nevoie de respectarea tuturor drepturilor. Mărturiile incluse în acest studiu sunt partea care m-a emoţionat cel mai mult”, a spus Igor Guzun.
Cele mai importante valori menţionate de către copii se referă la familie, sănătate, bani, studii şi muncă. În linii generale, pentru copii nu este esenţial dacă trebuie să vină părinţii acasă sau să plece ei la părinţi, important este altceva – să se reîntregească familia, a mai spus Directorul agenţiei de comunicare „URMA ta”.
Potrivit ultimelor date ale Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, aproape 135 mii de copii au rămas fără supravegherea părinţilor.
[Mariana Galben, Info-Prim Neo]