logo

E-dosarul devine obligatoriu pentru procurori


https://www.ipn.md/ro/e-dosarul-devine-obligatoriu-pentru-procurori-7967_1035424.html

Dosarul electronic al urmăririi penale devine obligatoriu pentru procurori începând cu 1 iulie, astfel fiind implementat Sistemul informațional automatizat „Urmărirea penală: E-dosar”. Potrivit unui ordin al procurorului general, toți procurorii, consultanții acestora și specialiștii organelor procuraturii vor introduce zilnic informații despre acțiunile și activitățile întreprinse în cadrul materialelor și dosarelor penale, transmite IPN.

„Dosarul electronic al urmăririi penale asigură diferite niveluri de acces securizat la date și va permite procurorilor să gestioneze mai eficient dosarele penale și să genereze statistici precise și rapoarte, prin automatizarea procedurilor și proceselor interne. Software-ul va acoperi toate etapele urmăririi penale, exercitate sau conduse de procuror, care le va oferi acces la date în timp real, reducând astfel întârzierile în luarea deciziilor privind cauza penală. Totodată, va fi asigurat un proces mai transparent de luare a deciziilor în cadrul Procuraturii”, susține procurorul general Eduard Harunjen, citat într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Sistemul se va integra cu modulele din sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, Centrului National Anticorupție, Serviciului Vamal, Ministerului Justiției, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și ale altor autorități publice centrale.

Printre avantajele de bază ale implementării respectivului Sistem informațional  se numără asigurarea evidenței unificate și a interacțiunii informaționale a organelor de urmărire penală, organelor procuraturii, instanțelor judecătorești și organelor de executare a pedepsei privative de libertate.

Instrumentul a fost elaborat de compania estoniană „Andmevara”, specializată în soluții informatice pentru instituții publice de divers rang. Dezvoltarea și implementarea sistemului se estimează la 95 de mii de dolari SUA, în acest scop fiind utilizate mijloace ale bugetului instituțional din contul suportului pentru reforma justiției, acordat de către Uniunea Europeană.