logo

E de datoria fiecărui concurent electoral să opteze pentru păstrarea păcii în ţară, Valerii Ianioglo


https://www.ipn.md/ro/e-de-datoria-fiecarui-concurent-electoral-sa-opteze-pentru-pastrarea-pacii-in-ta-7965_1018912.html

Alegătorul trebuie să-şi dea votul pentru candidatul cu care va avea o legătură apropiată pe viitor, şi nu pentru statele care stau în spatele unor concurenţi electorali – este mesajul candidatului la funcţia de guvernator al Găgăuziei, Valerii Ianioglo, contactat de IPN. Candidatul susţine că este de datoria fiecărui concurent electoral să opteze pentru păstrarea păcii în ţară şi să contribuie la reîntregirea acestui stat.

Valerii Ianioglo crede că Republica Moldova nu poate avea relaţii de prietenie cu Uniunea Europeană în detrimentul relaţiilor cu Rusia şi nici invers. Moldova trebuie să fie un stat independent, prosper, care poate implementa valori şi din est, şi din vest.

Întrebat despre desfășurarea campaniei electorale, Valerii Ianioglo, a spus că, în mare parte, au fost create condiţii egale pentru toţi concurenţii. Unica îngrijorare pe care şi-a exprimat-o ține de posibilitatea falsificărilor din cauza anumitor neclarităţi în listele de alegători. Potrivit candidatului, numele unor votanţi  a fost trecut de mai multe ori. În opinia sa, este de datoria comisiei electorale să verifice listele şi să înlăture neregulile, pentru a evita careva fraude.

Valerii Ianioglo a menţionat că platforma sa electorală se bazează pe două componente: economică şi socială. Printre priorităţi se numără susţinerea mamelor, prin acordarea la fiecare naştere, începând cu al doilea copil, a unei îndemnizaţii de 200 de mii de lei. La fel, este vorba şi de un program de locuinţe sociale pentru tinerii specialişti. În opinia sa, este foarte important de a ridica prestigiul meseriilor şi de a susţine tinerii care dezvoltă o afacere, prin acoperire a jumătate din investiţii din contul statului etc.

Primul tur al alegerilor va avea loc la 22 martie. Cel de-al doilea tur, dacă va fi necesar, se va organiza pe 5 aprilie. Iniţial în cursa electorală s-au înscris 12 candidaţi, iar ulterior, s-a retras Oleg Caicî.  Serghei Buzadji a depus și el cerere de retragere din cursă, dar aceasta nu a fost încă examinată. Ceilalți 10 candidaţi sunt: Valerii Ianioglo, Ruslan Garbalî, Nicolae Dudoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan, Alexandru Stoianoglo, Serghei Cernev, Dumitru Croitor, Ilia Anastasov şi Leonid Dobrov.