Durata maximă a timpului de muncă a salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele de muncă suplimentară. Prevederea se regăsește în noua redacție a Codului Muncii, întrată în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Durata timpului de muncă poate fi prelungită la peste 48 de ore pe săptămână cu condiția ca media orelor de muncă timp de 4 luni calendaristice să nu depășească 48 de ore, transmite IPN.
Potrivit monitorul.fisc.md, Codul Muncii a fost modificat și pe partea ce vizează prevederile contractului colectiv de muncă încheiat anterior declanșării procedurii de insolvabilitate. Astfel, în cazul intentării procedurii de insolvabilitate a unității, contractul colectiv de muncă, încheiat anterior declanșării acesteia, continuă a produce efecte pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. În plus, modificarea sau completarea acestui contract poate avea loc numai prin acordul comun al părților.
Legea obligă angajatorul să aducă la cunoştinţa salariaţilor orice modificare a contractului colectiv de muncă în termen de 5 zile lucrătoare de la data operării, printr-un anunț transmis prin poșta electronică sau prin alt mijloc de comunicare ce poate fi accesat de către fiecare salariat.
Totodată, noile prevederi ale Codul muncii stabilesc că salariatul care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă declarat nul are dreptul la remunerare pentru munca prestată, iar programul muncii în schimburi se va aduce la cunoștință salariaților cu cel puțin 14 zile înainte de punerea lui în aplicare.